IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пространствата за съвместна работа, или как офисът се превръща в общност

В София coworking пространствата се увеличават и вече са над 20

08:21 | 05.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Основните пазари

През 2018 г. пазарът на гъвкави работни пространства в Азиатско-тихоокеанския регион е постигнал най-бърз растеж, като предлагането в ключовите градове се е увеличило с над 35% между 2014 г. и 2017 г. спрямо 25,7% в САЩ и 21,6% в Европа, сочат данни на Instant Group.

Само в Хонконг съществуват над 340 пространства за съвместна работа, което го превръща в доминаращ град в Азиатско-тихоокеанския регион, докато в САЩ, смятани за „люлка“ на coworking пространствата, водещите щати са Ню Йорк, Калифорния и Тексас. В Европа лидери по брой пространства за съвместна работа са Лондон, Амстердам, Париж и Берлин, като по данни на Cushman&Wakefield операторите на подобни пространства вече имат дял от 4% от общия офис пазар в централната част на британската столица.

Очаква се до 2022 г. броят на служителите, използващи пространства за съвместна работа, да достигне 5,1 млн. души, а Азия да запази позицията си като най-големия пазар в индустрията. Консултантската компания JLL пък прогнозира, че пазарът на гъвкави офис пространства ще нараства средно с 25-30% на година и ще обхваща около 7 млн. кв. м в идните пет години.

Развитие в България

През последните четири години пространствата за съвместна работа се развиват динамично и в София, като броят им е нараснал от три на повече от 20, въпреки че по-голямата част от тях са малки пространства с капацитет под сто бюра, както обяснява пред Investor.bg Алекс Токмакчиев, главен оперативен директор на Puzl CowOrKing, най-голямото споделено работно пространство в София, ориентирано конкретно към IT сектора. През последната година се наблюдава тенденция и апартаменти, особено в централната част на София, да се превръщат в coworking пространства, допълва той.

По данни на консултантските компании MBL и Cushman&Wakefield Forton към началото на 2019 г. общият обем на споделените работни пространства в столицата възлиза на 33 хил. кв. м, което им отрежда дял от малко под 2% от общото предлагане на офиси клас А и Б.

„Пространствата за съвместна работа са предназначени да стимулират създаването на общност от хора, които могат да си бъдат полезни чрез споделянето на ноу-хау, сътрудничат си и често дори работят съвместно или стават клиенти един на друг“, казва Токмакчиев. „Разликата с наем на офиси в традиционни бизнес сгради е в гъвкавостта на условията, множеството допълнителни услуги, които са достъпни в самото пространство за съвместна работа (бизнес принтери, зали за срещи и събития, достъп до оборудвани кухни), и най-вече общността в и около самото пространство“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още