IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Стоев: При свиване на търсенето спад на имотния пазар с 25% е нормален

Голяма част от антикризисните мерки са израз на политическо безсилие, а не на макроикономически разум, смята съоснователят на Trakia Tech

09:46 | 29.05.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Очакваме фаза на спад в класическия бизнес цикъл, като първите потърпевши индустрии ще бъдат имотите, ще ги последва банковото кредитиране, свиване на достъпа до капитал, но заедно с тях ще бъдат ударени и всички индустрии, които са разчитали на рисково финансиране. Това каза Георги Стоев, съосновател и председател на Trakia Tech, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако разделим диверсификацията на три големи групи - добивни, суровинни и технологични компании, влизаме в период, в който със сигурност компаниите от първата група ще бъде по-предпочитана от гледна точка на менажиране на риска", каза Стоев.

Имотният сектор винаги е първият, който сигнализира за криза и първият, който "отнася" свиването на кредитирането, каза Стоев. По думите му в момента сме в по-различна среда в сравнение с миналия имотен балон, който се спука с тежки последствия, защото експозицията към ваканционни имоти, чиито цени тогава спаднаха в пъти, не е толкова голяма. "Сега сме в ситуация, в която ефектът ще бъде в големите градове, където имотите традиционно не носят толкова голям риск. Въпреки това в години на свиване на търсенето, най-вече поради свиване на ипотечното кредитиране, спад от порядъка на 20-25% е очакван и е в рамките на нормалния цикъл", отбеляза експертът.

"В момента се наблюдава значително влошаване на бизнес климата от гледна точка на планове за нови инвестиции. Живеем в ситуация на рязко скочила несигурност и тежка непредвидимост в много слоеве на политиката и на икономическия живот. В началото сме на рецесионната вълна. Цикълът от инфлационен и изкуствено подемен отива в посока на стагниране".

В настоящата ситуация компаниите, които са по-добре защитени са тези, които имат по-добре установени пазарни капацитети да добиват суровини, коментира Стоев. "Но е добре суровинните компании да бъдат разделени на две. От една страна стоят тези, които разчитат на нетехнологични фактори за ръст, а не на висока производителност. Те не са в благоприятна позиция за растеж в сегашната фаза на цикъла. От друга страна компании, които са инвестирали в по-добри технологии, в по-добра производителност на всяко работно място, ще бъдат по-предпочитани, както от капитала, така и от хората, които биха искали да работят при тях на по-високи заплати", каза гостът.

"Всички компании, които разчитат на ново финансиране, в момента влизат в нова ситуация на по-трудното им привличане и по-високи лихви", допълни той.

Голяма част от антикризисните мерки са по-скоро израз на политическо безсилие, а не на макроикономически разум, заяви Стоев. "По-важното е не какви са цените за пенсионерите, защото ако има подкрепа за социалния сектор, то тя трябва да е за домакинствата. Но тук трябва да си зададем въпроса как можем да подкрепим бизнес, който е в период на тежка промяна на относителните цени в негов ущърб".

"Инфлацията, освен монетарен проблем, е и проблем, който променя относителните цени. Ние сме в ситуация, в която трябва да си отговорим на въпроса как промяната на относителните цени променя намеренията да се инвестира и да се прави бизнес. И ако този анализ правителството го прави, вероятно техните политики ще бъдат доста по-смзислени за бизнеса и за обществото".

Какво ще се случи от гледна точка на макроикономиката с българската икономика? Защо трябва да се следи бюджетната позиция и макроосновата? Защо е важно да се върнат инвестициите в страната? Какъв относителен дял при взимането на инвестиционни решения за България има политическият риск? От какво зависи позитивният имидж на България в очите на инвеститорите?

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Неприятно да, отчайващо не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Crux
преди 1 година
Щом се говори открито за спад 20-25%, значи реалният спад ще е 50-60%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Crux
преди 1 година
Ако лихвата ти от 3% стане на 6%, което е напълно възможно и даже доста вероятно, картинката ще е доста неприятна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
doba
преди 1 година
Reltup, какви високи лихви, брат'чед. След фалита на КТБ лихвите са си нормални. Имам познати, плащащи по 2-3% ипотечни заеми. Не като през 2007/8г 15% :) На мен бамката ми разписва заем на 3% на момента, стига да поискам. ДОРИ и да се качат с 1-2% сегашните лихви, не е чак толкова отчайващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Reltup
преди 1 година
То винаги като се закризи положението така става, обаче голяма част от хората мечтаещи за по-евтини жилища им са вързани ръцете, защото или инфлацията е изяла спестяванията или кредитите с високите лихви са непосилни вече. Да не говорим за работническата класа наблъскала се с ипотеки по 20-30 години баш преди закризването, една част ще пестят от всичко за да плащат за бетонната кутийка, друга ще имат близки срещи от трети вид с мутрите ЧСИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Varfor
преди 1 година
А щяха да се вдигат с още 15-20%, нали? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още