IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на Тервел Пулев – от боксовия ринг към строителството на жилищни сгради

Успешният български боксьор и съдружникът му Васил Михайлов коментират кои са предизвикателствата пред строителните предприемачи в България

11:22 | 18.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парите не са най-важното, не са самоцел – сградите ще ни надживеят и затова искаме да създадем нещо хубаво – нещо, което ще оставим на следващите поколения. Това заяви в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria Тервел Пулев*, който заедно с Васил Михайлов е съдружник в строително-предприемаческата компания „Пулев Инвест Груп“ и двамата започнаха да реализират първия си проект.

Неотдавна двамата направиха първа копка на две жилищни сгради в столичния кв. „Малинова долина“. „Разгънатата застроена площ ще бъде общо 8400 кв. м. Около тях ще има зелени пространства и детска площадка, предвиждат се и соларни панели на покрива на сградите. Районът е много подходящ за семейства с деца“, коментира Тервел Пулев, който е сред най-успешните български боксьори.

Той подчерта, че в „Малинова долина“ микрокварталите са планирани добре – с висок процент на озеленяване и ниска плътност на застрояване. „Височината на сградите ще бъде до 10 метра“, обясни Пулев по повод на строителството на първите сгради „Плиска“ и „Преслав“.

По думите на Васил Михайлов в момента трудно се намират атрактивни терени за строителство в София – има голямо търсене и цените са доста високи. Според него най-голямото предизвикателство в момента са галопиращите цени на строителните материали. „Ние купуваме по-голяма част от материалите преди започване на строителството, складираме ги и така гарантираме на бъдещите купувачи, че няма да променяме цените на апартаментите в хода на строителството“, посочи строителният предприемач.

Компанията не ползва банкови кредити, а разчита на 100% на собствен капитал на съдружниците.

„Ние сме консервативни – не поемаме излишни рискове, не поемаме повече ангажименти от тези, които може да изпълним“, заяви Михайлов по повод песимистичните сценарии за развитие на имотния пазар, свързани с предстоящо вдигане на основните лихвени проценти от Европейската централна банка, поскъпване на жилищните кредити и спад на активността на жилищния пазар.

„Спортът развива много качества, които са полезни в бизнеса – постоянство, трезво мислене, бърза реакция“, каза Тервел Пулев.

Според Васил Михайлов дисциплината, правилното планиране и подготовката са най-важни в предприемачеството, както и екипът, особено в строително-инвестиционния процес.

„На следващ етап не е изключено моят брат Кубрат Пулев да се включи в строително-предприемаческия бизнес. Интерес има“, съобщи Тервел Пулев. Той подчерта, че бизнесът вече включва много социални проекти.

Как се развива пазарът на терени? Каква е историята на едно добро бизнеспартньорство? Кои са оптимистичните и песимистични сценарии за имотния пазар? Какви са отговорностите в процеса на строителното предприемачество? Какви са характеристиките на качественото жилища? Кои са спортните личности, които вдъхновяват Тервел Пулев и Васил Михайлов?

Вижте отговорите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!

*Тервел Пулев има 16 победи и една загуба на професионалния боксов ринг, като през 2019 г. печели интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA) в полутежка категория. Бронзов медалист от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хехе, тия на 8ми септември завод тръгнали да строят.. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 1 година
Ще свърши като Стоичков - в дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Jekata
преди 1 година
1/3 на Пулевата жена, 2/3 на Василевия баща...а последния шефа на ВМВ ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още