IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank изостри апетита на големите инвеститори в проблемни активи

Банката продава портфейл от кредити, свързани със сектора на имотите в Испания, за 4 млрд. евро

10:08 | 05.03.14 г.
Commerzbank изостри апетита на големите инвеститори в проблемни активи

Големи банки от ранга на Deutsche Bank и JPMorgan се съюзяват с международни фондове, за да наддават за апетитен портфейл от кредити, свързани със сектора на имотите в Испания, съобщава Ройтерс, като се позовава на източници, пожелали анонимност.

Портфейлът на стойност 4 млрд. евро се продава от Commerzbank и е един от най-големите, предвидени за продажба, откакто испанският сектор на имотите изпадна в тежка криза.

Commerzbank е един от кредиторите, които най-силно се опариха от срива на строителството на Пиренеите, като банката продължава да „прочиства“ баланса си от проблемните активи.

Огромният портфейл се състои не само от проблемни дългове, но и от редовно обслужвани кредити, обезпечени с апетитни активи – най-вече офиси и търговски центрове, а не с жилищни имоти, каквито най-често се предлагат на инвеститорите. Точно това привлича големите банки, които искат да разделят портфейла и да запазят качествените активи.

Американската компания за дялов капитал Lone Star се е обединила с JPMorgan, един от най-агресивните инвеститори в проблемни имоти напоследък – Blackstone, работи с Deutsche Bank, а Apollo Global Managament смята да отправи съвместна оферта заедно със Santander, според източника на агенцията.

Американската компания за дялов капитал Cerberus също е отправила оферта за мащабния портфейл, както и Oaktree Capital Group, научила е информационната агенция. Не е ясно обаче дали двете компании си партнират с други.

Засега от Commerzbank, другите банки и компаниите отказват да коментират информацията, както и Lazard, която работи по продажбата на активите. Първият етап от търга приключи, а през април ще се състои следващия кръг, в който заинтересованите ще подават нови оферти.

Според един от източниците на агенцията купувачите могат да предложат оферта за целия портфейл, както и за части от него.

Портфейлът на Commerzbank се състои от обслужвани кредити за 3,3 млрд. евро и проблемни за малко под 1 млрд. евро.

През последните месеци банката, която беше спасена от фалит, е сред най-активните продавачи на проблемни активи, тъй като се подготвя за новите стрес тестове на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Финансовата институция се раздели с ипотечното си звено Eurohypo и продаде британски кредити, свързани с имоти, за 5 млрд. евро на Wells Fargo и Lone Star. В началото на тази година банката се раздели и с друг кредитен портфейл на стойност 1 млрд. евро.

Цената за проблемните активи варира силно. Инвеститорите са готови да платят 5-10% от стойността на необслужвани кредити, обезпечени с имоти, а по-добрите заеми се търгуват за 80-90% от балансовата им стойност.

Испанските кредитори, а и другите европейски банки, се забавиха с процеса по прочистване на балансите, заради ниската цена, която инвеститорите даваха за проблемните активи. Заради икономическото възстановяване обаче инвеститорите вече са склонни да плащат и повече, което накара банките да започнат по-активно да предлагат проблемните си активи. Това привлече още повече международни инвеститори, включително и най-големите американски фондове, които търсят добри сделки.

Цените на имотите в Испания се понижиха с над 40 на сто от пиковите им равнища преди настъпването на кризата. При покупката на проблемни активи инвеститорите се сдобиват с още по-евтини, а доста апетитни имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още