IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки продават проблемни активи за 74 млрд. евро

През първото полугодие продажбите са по-слаби в сравнение с миналата година, но се подготвят редица мегасделки, които ще се осъществят до края на годината

11:10 | 20.07.15 г. 1
Европейските банки продават проблемни активи за 74 млрд. евро

Европейските банки и компании за управление на активи продават заеми, свързани със сектора на имотите, и подценени активи за 74 млрд. евро – рекорден обем заради опитите за “прочистване” на кредитните им портфейли, съобщава Bloomberg.

През първата половина на годината са били продадени проблемни заеми за 23,5 млрд. евр, с 42% по-малко спрямо същия период на миналата година, според консултантската компания Cushman & Wakefield.

Продавачите обаче подготвят редица мегасделки, които ще се осъществят през второто полугодие. Така инвеститорите ще имат още повече възможности, коментират от компанията.

Продажбите на дълг, свързан със сектора на имотите, ще са най-активни във Великобритания. Сред най-големите продавачи е и Националната агенция за управление на активи на Ирландия (NAMA), която обедини проблемните активи на банките в страната.

Италия, Румъния и Полша вероятно също ще създадат “лоши” банки, за да подпомогнат процеса по освобождаване от проблемните кредити, особено като имат и добри примери на подобни институции от Европа, а и заради засиленото търсене на проблемни активи.

Само “лошите” банки, каквито са ирландската NAMA и испанската Sareb, досега са продали проблемни заеми, свързани със сектора на имотите, за 233 млрд. евро. Активите им към момента се оценяват на 144 млрд. евро, посочват от консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Сложно, сложно, сложно и объркано за маймуните... А "щом е сложно, значи е правилно", нали ;)А обобщено, за проблемните активи на "Европейските банки и компании за управление на активи" има ВИНАГИ купувач, а за обикновенната *** продавач на проблемен актив ... има "свбоден пазар" :))))))))))))))))))))А "свободния пазар" се определя от "свободните централни банки" - чрез условията и цената на кредит!А на правителствата им е отредена само "борбата със следствието", определено чрез независимите за да са винаги справедливи ЦБ, щом то е единствения инструмент, до който маймуните имат изобщо дори привиден достъп...И така, справедливостта остава винаги контролирана външно, за маймуните в ТВ-реалността!Но това не им пречи да вярват в нея :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още