IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият европейски регламент за наследството влиза в сила следващата седмица

Новите правила са опит да се рационализира процеса и да се намали продължителността на споровете, макар че не липсват и неясноти

11:50 | 15.08.15 г.
Новият европейски регламент за наследството влиза в сила следващата седмица

Хората, които притежават ваканционни имоти в други европейски държави, вече може да бъдат спокойни поне що се отнася до въпросите с наследяването. След като в понеделник влезе в сила новият европейски регламент за наследството, собствениците на имоти в чужбина ще могат да решават кой да наследи активите им, пише FT.

Много граждани с ваканционни имоти в чужбина не са наясно, че не могат да избират кой може да наследи имотите им в съответната държава. Повечето местни закони предвиждат, че определен дял от недвижимостите трябва да бъде предаден на конкретни членове на семейството.

Новите регулации на трансграничното наследство обаче ще позволяват на хората да определят наследниците си и да избират съгласно чие законодателство да се осъществи целия процес – на държавата, чиито граждани са, или на страната, в която е т.нар. “обичайно местопребиваване”.

Хиляди завещания в Европа са хванати в капана на мрежата от противоречиви законодателства за наследството, посочва изданието. Новите правила са опит да се рационализира процеса и да се намали продължителността на споровете.

В сила влиза и единното удостоверение за наследство, така че наследниците да могат да докажат, че не са натрапници.

Собствениците на активи другаде в ЕС сега трябва да преразгледат своите завещания, коментира Джордж Ходжсън, заместник-главен изпълнителен директор на  Society of Trust and Estate Practitioners.

Промяната не засяга данъчните правила, които се прилагат в страната, където се намира съответният имот.

Новите правила за наследяването обаче се усложняват от факта, че Великобритания, Ирландия и Дания отказаха да ги прилагат. Първите две страни донякъде позволяват на хората да избират кой да ги наследява, но в Дания се прилагат принципите на принудителното наследство.

Остават неясни и някои от принципите на новото законодателство, включително как ще се действа, когато гражданин на една държава от ЕС живее във втора, а притежава имущество в трета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още