IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай забавят ръста си през юни

Някои второстепенни градове също въвеждат ограничения пред сделките с имоти, за да предотвратят балон

10:36 | 18.07.16 г.
Цените на жилищата в Китай забавят ръста си през юни

Цените на жилищата в Китай забавят ръста си през юни, след като и някои от второстепенните градове въведоха ограничения пред сделките с имоти, за да предотвратят балон на пазара, съобщава Bloomberg, като се позовава на данни на китайското национално статистически бюро.

От наблюдаваните за целите на статистиката 70 града ръстове на цените са отчетени в 55 от тях. През май повишения бяха регистрирани в 60 града, посочва информационната агенция. От тези 55 в 33 се отчита забавяне на ръстовете.

Спад на цените през юни е отчетен в 10 града спрямо 4 месец по-рано, показват още данните.

Средното увеличение на цените на жилищата достига 0,7% спрямо 0,84% месец по-рано. Лидер отново е Шънджън с месечен ръст от 2,6%, следван от Шанхай с 2,4%.

Забавяне на ръста на цените на жилищата се наблюдава и от данните на собственика на най-големия портал за имоти в Китай - SouFun Holdings Ltd. От 100 наблюдавани града през миналия месец ръст на цените е отчетен в 73 спрямо 74 през май. Увеличението се забавя до 1,3% на месечна база спрямо 1,7% за предходния месец.

Темповете на ръст на цените показват признаци на забавяне, след като няколко важни регионални центъра в Китай последваха примера на Шънджън и Шанхай и въведоха рестрикции за покупка на имоти заради силен ръст на цените на местно ниво след стимулите на централното правителство.

Местните власти в няколко по-малки града увеличиха изискванията си за дела на собственото финансиране при покупка на имот. За покупка на второ жилище делът на собственото финансиране като цяло трябва да превишава банковото.

През юни продажбите на жилища в Китай също продължават да се забавят на фона на забавянето и при инвестициите в имоти. Общата стойност на продадените жилища нараства с 22% на годишна база през юни спрямо ръст от почти 33% през май. През март увеличението дори достигна 71% на годишна база.

Друг фактор за забавянето на жилищния пазар е все по-скъпата земя за жилищно строителство. През второто тримесечие на годината цените на земята ускоряват растежа си спрямо първото, показват данни на китайското министерство на земята, цитирани от Ройтерс.

Цената на земята за жилищно строителство в 105 града, наблюдавани от ведомството, отчита ръст от почти 2% за периода април-юни спрямо 1,3% за периода януари-март. Най-силно увеличение е отчетен в Шанхай – почти 7%, следван от Пекин с почти 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още