IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата и сделките във Великобритания намаляват през лятото

Брокери очакват през есента картината на пазара да се изясни

16:04 | 15.08.16 г.
Цените на жилищата и сделките във Великобритания намаляват през лятото

Цените на жилищата във Великобритания са се понижили през юли, но агентите по недвижими имоти и потенциалните купувачи ще трябва да почакат до есента, за да разберат пълното въздействие от вота за Brexit на пазара на имоти, пише FT, като се позовава на доклад на портала за имоти Rightmove.

За седмиците след вота цените на жилищата на Острова са се понижили с 1,2% към 6 август в сравнение с предходния период. Това е и вторият пореден отчетен спад от портала. Темповете на продажбите също се забавят.

Компанията коментира обаче, че купувачите понякога се оттеглят от пазара през летния сезон. В доклада се посочва, че спадът е в съответствие със средното за периода.

Очакванията за спад в цените на жилищата и продажбите се отразяват силно на акциите на публичните компании, свързани със сектора на имотите. Анализите обаче засега дават смесени сигнали.

Според изследване на Кралския институт на лицензираните оценители професионалистите на пазара са по-оптимистично настроени за перспективите, отколкото са били непосредствено след гласуването за напускане на Европейския съюз (ЕС).

Въпреки забавянето на продажбите запитванията от купувачи са стотици хиляди всяка седмица, отчитат брокерски компании. Затова и посредниците смятат, че повече яснота за пазара ще има през есента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още