IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на еднофамилни жилища в САЩ не успява да удовлетвори търсенето

Темповете на изграждане на къщи ще останат по-слаби от очакваното до 2022 г. и дори по-късно, прогнозира консултантска компания

22:14 | 19.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Темповете на строителство на нови еднофамилни жилища в САЩ ще останат под средните за последното десетилетие до 2022 г. и дори по-късно, прогнозира консултантската компания Zillow, цитирана от онлайн изданието World Property Journal.

През последните няколко години запасите от еднофамилни жилища на американския пазар са постоянно ниски. От доста време новото строителство е слабо, като това вероятно ще поддържа търсенето високо.

Това е и причината мнозина да остават под наем за по-дълго време, въпреки че искат да купят собствен дом. В допълнение, ситуацията създава сериозен ценови натиск както на пазара на покупко-продажби, така и на наемния пазар, отбелязва изданието.

Скоростта на новото строителство на еднофамилни къщи в САЩ все още не се възстановява до историческите норми след срива по време на Голямата рецесия, констатират от Zillow.

Повечето икономисти и експерти по недвижими имоти очакват годишният темп на строителство на еднофамилни къщи да се задържи под 1 млн. жилищни единици до 2022 г. и по-късно. Върхът беше достигнат през 2006 г. - 1,8 млн. жилищни единици.

Най-популярните начини за потенциално увеличаване на предлагането са облекчаване на местните разпоредби за строителство на обекти с определени размери, намаляване на задължителните минимални размери на парцелите и облекчаване на процеса на разделяне на земята.

Според прогнозата цените на еднофамилните къщи се очаква да се увеличат с 3,6% през 2019 г. Все пак темповете се забавят в сравнение с отчетения ръст от 4,2% през 2018 г.

Темпът на строителството на жилища в САЩ изостава от това, което обикновено би се очаквало предвид темпът на нарастване на населението през последното десетилетие. През последните години строителите се оплакват от недостиг на терени и работници и високи разходи за разрешителни и материали. Това затруднява изгодното изграждане на голям брой домове, особено на достъпни жилища за купувачите със средни и ниски доходи.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още