IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Mall of Sofia продава офисите си в Белград

Сделката на GTC с унгарски инвеститор се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие на годината

15:22 | 25.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: GTC</em></p>

Снимка: GTC

Полската компания за инвестиции в имоти GTC (Global Trade Center), която у нас е собственик на търговския център Mall of Sofia и на две офис сгради в Бизнес парка в „Младост“, е решила да продаде портфейла си от офиси в Белград на унгарската инвестиционна компания Indotek Group, става ясно от съобщение на сайта й.

Предлаганата цена за придобиването е 267,6 млн. евро и надхвърля леко номиналната стойност на сръбския портфейл от офис сгради на GTC, който към 31 декември 2020 г. е оценяван на 265,6 млн. евро. Споразумението се отнася за продажбата на 11 сгради в пет бизнес парка с обща площ от 122 175 кв. м, които се намират в Нови Белград.

След като сделката бъде финализирана, което се очаква през третото тримесечие на 2021 г., продажбата ще се превърне в една от най-големите имотни трансакции на пазара в Централна и Източна Европа през последните пет години, пише GTC.

Компанията уточнява, че е взела решението за продажбата на офис сградите с цел оптимизиране на дейността си в Сърбия. „Продажбата на 11 първокласни офис сгради в Белград е смел ход, който ще ни позволи да завършим цикъла си на развитие в Сърбия и да отворим фундаментално различна глава на този пазар“, коментира Йовав Карми, председател на борда на директорите на GTC.

„Продажбата на сръбския портфейл не можеше да е по-навременна, тъй като в момента сме в процес на преосмисляне на пазарната си стратегия и развиване на дейността ни, за да бъде по-устойчива и пригодена за бъдещето. Това е знакова трансакция в Белград, която показва ликвидността след COVID. Продажбата на някои от активите ни и пренасочването на свободните парични потоци към развитието на напълно нови, амбициозни проекти в Сърбия и на други пазари в ЦИЕ е наистина „излизане в силна позиция“, което ще ни тласка напред“, допълва той.

След финализирането на сделката GTC ще стане една от първите компании, които завършват цикъла на развитие в Сърбия – от придобиване на терени и строителство, през високи наемни нива през годините и свободни парични потоци и излизане при прилични условия, отбелязва компанията. Тя допълва, че това ще й позволи да ребалансира портфейла си към страни с по-високи цени, включително Полша и Унгария, а купувачът Indotek Group е доволен от навлизането си на сръбския пазар със силен портфейл от имоти.

“Indotek Group присъства на местния пазар от почти 25 години. През последните десет години компанията започна да се разраства и извън Унгария, в резултат на което днес сме активни в десет страни“, отбелязва Даниел Йелинек, основател и главен изпълнителен директор на Indotek Group.

„От доста време търсехме благоприятна възможност да навлезем на сръбския пазар, а с настоящата сделка можем значително да засилим позицията си в региона. Особено съм горд, че първата ни трансакция в Сърбия ни превръща в един от най-доминиращите участници на офис пазара в Белград“, допълва той.

Решението за продажбата на портфейла от офис сгради в Белград е мотивирано от стратегическите планове на GTC за възстановяване на позицията й на сръбския пазар и инвестиране на други пазари в ЦИЕ, отбелязва компанията. Тя планира да пренасочи генерираните чрез сделката свободни парични потоци в развитието на качествени проекти както на сръбския пазар, така и в по-добре развити икономики.

През последно време GTC инвестира 160 млн. евро в придобиването на две офис сгради в Будапеща. Освен това компанията има планове за нови проекти, включително в Сърбия, които са подготвени така, че да изпъкват с модерни системи за строителство и най-новите архитектурни тенденции, за да отговорят на изискванията на най-придирчивите наематели. „И двете развития ще създадат фундаментално нова критична маса от офис сгради, която ще върне GTC на пиедестала на сръбския офис пазар“, се казва в съобщението на компанията.

GTC присъства в България от 12 години, като първоначално инвестициите ú у нас бяха насочени към търговски площи. През 2017 г. тя продаде моловете „Галерия“ в Стара Загора и Бургас на южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти MAS Real Estate в сделка за 62 млн. евро, за да се съсредоточи върху офис проекта си Advance Business Center в квартал „Младост“. Но през април 2018 г. компанията се завърна на пазара на търговски площи в столицата с придобиването на Mall of Sofia на бул. „Александър Стамболийски“ за 90 млн. евро.

В отчета си за 2020 г. GTC съобщи, че е завършила строителството на втората сграда от Advance Business Center, която ще предложи на пазара още 17 800 кв. м офис площи. Сред наемателите в нея ще бъдат Commerzbank и Световната банка.

Освен в София и Белград полската компания е собственик на търговски и офис площи и в Полша, Будапеща, Букурещ и Загреб.

Коронавирусната пандемия се отрази негативно на финансовите резултати на GTC миналата година, когато тя регистрира нетна загуба от 71 млн. евро спрямо печалба от 75 млн. евро през 2019 г. Приходите й намаляха до 160 млн. евро спрямо 170 млн. евро през 2019 г., а брутната стойност на притежаваните активи спадна до 2,1 млрд. евро спрямо 2,22 млрд. евро година по-рано, стана ясно от отчета й за 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още