IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GTC е завършила втората сграда от Advance Business Center в Бизнес парка

Полската компания разширява офис частта на Mall of Sofia с проекта Sofia Tower 2

16:28 | 23.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: GTC</em></p>

Снимка: GTC

Полската компания за инвестиции в недвижими имоти GTC е завършила строителството на втората сграда от Advance Business Center на входа на Бизнес парк София в квартал „Младост“, става ясно от отчета ú за 2020 г.

Изграждането на Advance Business Center, който включва две сгради с обща площ от близо 33 500 хил. кв. м, започна през 2017 г., а стойността на инвестицията е 60 млн. евро. Строителството на първата бизнес сграда, която е с площ от 15 800 кв. м и включва девет етажа с офиси и три подземни нива с 297 паркоместа, приключи през 2019 г.

Втората сграда от бизнес комплекса ще предложи на пазара още 17 800 кв. м офис площи. Тя има три офис етажа и три подземни нива с 279 паркоместа. Сред наемателите в нея ще бъдат Commerzbank, която миналата година сключи предварителен договор да наеме над 3500 кв. м., и Световната банка, която през 2019 г. нае 4000 кв. м. Миналата година GTC съобщи, че 75% от площите във втората сграда на Advance Business Center са намерили наематели.

У нас GTC е собственик и на Mall of Sofia и офис частта към него Sofia Tower. Миналата година тя е започнала разширение на офис частта на мола с проекта Sofia Tower 2, който е с брутна отдаваема площ от 8300 кв. м, а инвестицията в него е 68 млн. евро, става ясно от отчета на компанията.

Освен в София полската компания е собственик на търговски и офис площи и в Полша, Будапеща, Букурещ, Белград и Загреб.

GTC присъства в България от 12 години, като първоначално инвестициите ú у нас бяха насочени към търговски площи. През 2017 г. тя продаде моловете „Галерия“ в Стара Загора и Бургас на южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти MAS Real Estate в сделка за 62 млн. евро, за да се съсредоточи върху офис проекта си в квартал „Младост“. Но през април 2018 г. компанията се завърна на пазара на търговски площи в столицата с придобиването на Mall of Sofia на бул. „Александър Стамболийски“ за сумата от 90 млн. евро.

Миналата година GTC е регистрирала нетна загуба от 71 млн. евро спрямо печалба от 75 млн. евро през 2019 г. Компанията обяснява, че загубата се дължи основно на понижаването на стойността на активите ú със 143 млн. евро наред със спада на брутните маржове от операциите й заради пандемията от COVID-19.

Приходите на компанията са намалели до 160 млн. евро спрямо 170 млн. евро през 2019 г., главно заради облекченията за наемите в търговските центрове, наложени от правителствата по време на блокадите, и предоставените от групата отстъпки от наемите заради коронавирусната пандемия, които са възлезли на 15 млн. евро.

Брутната стойност на притежаваните от GTC активи е намаляла до 2,1 млрд. евро спрямо 2,22 млрд. евро в края на 2019 г. заради негативното въздействие на коронавирусната пандемия върху стойността на имотите ѝ наред с продажбата на офис сграда в Будапеща и на терени в неосновни локации за 68 млн. евро.

Съотношението между дълга и собствения капитал е достигнало 45% към края на годината.

Брутният марж от наемна дейност намалява до 119 млн. евро спрямо 128 млн. евро през 2019 г. Оперативната печалба възлиза на 66 млн. евро и също намалява спрямо 73 млн. евро година по-рано.

GTC признава, че пандемията е забавила наемната активност при офис имотите ѝ, но тя все пак е достигнала 70 хил. кв. м през 2020 г. Заетостта остава стабилна на ниво от 90% спрямо 95% към края на декември 2019 г., но компанията отбелязва, че новозавършените сгради са с по-ниско от средното равнище на заетост.

Освен втората сграда от Advance Business Center през миналата година GTC е завършила строителството на още две офис сгради – в Белград и в Загреб, придобила е терен за бъдещ проект в Будапеща и е започнала строителството на Sofia Tower 2 и на още един офис проект.

Освен това компанията е в процес на предоговаряне с наемателите в търговските ѝ центрове. Тя отбелязва, че е предоставила временни отстъпки в замяна на удължаване на срока на наемните договори, в резултат на което среднопретегленият им срок е 3,6 години към декември 2020 г. спрямо 4 години в края на 2019 г.

95% от търговските площи на GTC са заети, а компанията е успяла да събере 97% от наемите си за 2020 г.

Тя е останала активна на капиталовите пазари през миналата година, като е набрала първостепенен необезпечен дълг от 110 млн. евро, който ѝ предоставя допълнителна гъвкавост за изплащане на дълг, нови проекти и придобивания. GTC е емитирала зелени облигации на стойност 110 млн. евро през декември 2020 г. и за още 54 млн. евро през март тази година.

Общите ликвидни средства, с които компанията разполага към края на миналата година, са 272 млн. евро. „В резултат на това финансите на GTC са подготвени за всякакви благоприятни възможности и несигурност в бъдеще“, отбелязва главният финансов директор на компанията Ариел Ферстман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още