IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Youtube предприема действия срещу клипове с дезинформация за абортите

Компанията ще изтрива видеа, които пропагандират опасни методи за аборт или съдържат неверни твърдения за безопасността на процедурата

09:57 | 22.07.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Youtube възнамерява да предприема действия спрямо видеоклиповете, които съдържат дезинформация за абортите, и да премахне видеоклипове, които се смятат за опасни, предава Bloomberg.

Мрежата за споделяне на видеа ще започне да сваля съдържание, което пропагандира опасни методи за аборт или неверни твърдения за безопасността на процедурата в отговор на опасенията на защитници на правата на човека за разпространението на дезинформация в условията на намаляване на достъпа до аборти в САЩ.

Изключително популярният сайт за видео, който е част от Google на Alphabet Inc., заяви в четвъртък, че ще следва насоките на здравните органи при прилагането на тази политика, като през следващите няколко седмици „ще увеличи прилагането". Примери за съдържание, което ще бъде премахвано съгласно тази политика, са инструкции за аборт в домашни условия, които се отклоняват от насоките на здравните органи, и неверни твърдения, че абортът често води до безплодие или рак, заявиха от YouTube.

След като Върховният съд на САЩ отмени решението по делото „Роу срещу Уейд", което осигуряваше федерална защита на правото на аборт в продължение на пет десетилетия, медицинските специалисти съобщават, че в социалните медии са се увеличили случаите на съдържание, свързано с опасни аборти, включително вирусни видеоклипове за използването на токсични билки за спиране на бременността.

„Вярваме, че е важно да свързваме хората със съдържание от авторитетни източници по здравни теми, и непрекъснато преразглеждаме нашите политики и продукти в зависимост от развитието на събитията в реалния свят", се казва в изявление на говорител на YouTube.

Мелиса Фаулър, главен програмен директор в Националната федерация по абортите, заяви пред агенцията, че новата политика на YouTube е стъпка в правилната посока.

„Трябва да държим платформите отговорни и да гарантираме, че хората, които търсят информация за абортите, не са подложени на какъвто и да е вид медицинска дезинформация или подвеждащо съдържание", каза тя в интервю. „Хората трябва да могат да се доверят, че се насочват към места, където могат да получат точна информация за аборта и възможностите си“.

Youtube бе възприел подобна стратегия и за други спорни теми, като например пандемията с Covid-19. Въпреки това е необичайно видеоклипове да бъдат премахнати напълно. През последните месеци компанията майка на Youtube - Google - е подложена на критики. След като Върховният съд на САЩ отмени либералните закони за абортите, жените са изложени на риск цифровият им отпечатък да бъде използван от правоприлагащите органи, когато например търсят клиники за аборти в интернет. Както съобщава The Guardian, въпреки обещанието на компанията да защити историята на местоположението на хората, които посещават клиники за аборти движението на потребителите все още може да бъде проследявано.

Констатацията на Tech Transparency Project (ТТР), изследователско звено на организацията с нестопанска цел Campaign for Accountability, е публикувана седмици след като Google обяви в блог публикация, че ще изтрива записи за чувствителни места - като клиники за аборти или приюти за домашно насилие - ако системите ѝ установят, че някой е посетил някое от тези места. В блога от 1 юли се казва, че промяната ще влезе в сила „през следващите седмици".

В доклад, публикуван в четвъртък, изследователите от TTP правят две заключения след експеримент с два нови телефона с Android. Първо, ако потребител на Android (описан като "извършител") получи достъп до телефона на друг потребител (описан като "жертва") и влезе в собствения си акаунт с помощта на приложение на Google на устройството на жертвата, като например Google Play, историята на местоположението на жертвата ще бъде видима за извършителя, без жертвата да получи ясно предупреждение, че може да бъде проследена.

Второ, същият експеримент показа, че посещението на жертвата в клиниката за аборти Planned Parenthood, базирана във Вашингтон, е видимо за извършителя и не се изтрива автоматично. В този случай историята на местоположението на жертвата е била изключена, но историята на местоположението на извършителя е била включена.

Маршрутът и времето, прекарано в клиниката Planned Parenthood, са били видими и за извършителя чрез приложението Google Maps на телефона на извършителя. Цяла седмица по-късно местоположението на клиниката остава в историята на местоположението на Google при преглед на телефона на извършителя и в браузъра на настолен компютър.

„Не е ясно как Google планира да приложи тези [свързани с абортите] политики и колко дълго чувствителните местоположения ще останат в хронологиите на местоположението на потребителите, преди технологичният гигант да ги изтрие“, поясняват от организацията. „Когато TTP взе телефон в клиника за аборти, точното местоположение на клиниката остана в историята на местоположението на Google за повече от седмица, което предполага, че или Google все още не е въвела тези промени, или системата на компанията за откриване и премахване на чувствителни местоположения е дефектна“, посочват още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
сега на тоя въпрос е двупосочен... статията е ясна като бел ден... но кво се върти в празната ти конспиративна глава е дискусионно. Не съм сигурен че съм те проумял, но и аз не съм психиатър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Дори не си проумял за какво става дума? И като си помисля че ти реагирам като на човек с нормална интелигентност. А то било просто шумен и нахален дe-бил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
я ти ми обясни с многото мозък, щом са забранени абортите, какво пречи на гугъл проста да спре резултатите за такива клиники за американските си юзери, както е направил за много други неща? Така че и да търсиш, няма да намериш нищо? Ае да мислим... има къде къде по евтини и приложими решения, но не... нашата копейка вижда във всичко конспирация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
чета, кухааа копейко!... но за разлика от теб разбирам прочетеното! :):) и кво значи надзаконно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Не е никак умно да забраняват абортите. Планетата е пренаселена. Толкова усилия хвърлиха за промотиране на хомофилията, а сега развалят ефекта от цялата работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Чети бе пупи, как не те издига в небето тая празна тимберица на раменете ти, то бива бива, ама... След като Върховният съд на САЩ отмени либералните закони за абортите, жените са изложени на риск цифровият им отпечатък да бъде използван от правоприлагащите органи, когато например търсят клиники за аборти в интернет. Както съобщава The Guardian, въпреки обещанието на компанията да защити историята на местоположението на хората, които посещават клиники за аборти движението на потребителите все още може да бъде проследявано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
хахахаха, бях сигурен че първия неадекватен коментар ще дойде точно от теб! Бореца срещу конспирации! Какво значи надзаконово ? ... или просто звучи много яко и за това си го написал ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Голямата борба на ГУГЪЛ - да може свободно, лесно, надзаконово, непроследимо да се убиват бебета. Доста странно. За свободата ми да не се инжектирам с неработещи вредни експерименти не се бяха разтревожили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още