IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Видео блоговете - хоби или успешен бизнес?

От видео блог във Великобритания могат да се печелят хиляди лири месечно

15:48 | 23.11.13 г.
Видео блоговете - хоби или успешен бизнес?

На теория всеки може да има видео блог, стига да разполага с камера, връзка с интернет и да има да каже нещо. Но за много блогъри във Великобритания това се е превърнало в кариера, от която могат да печелят хиляди лири, само защото споменават продукти в записите, които представят пред милиони фенове.

Много от видео блогърите са били безработни преди да превърнат хобито си в бизнес, а спалнята си - в офис, който им носи онлайн кариера и то по-сериозна, отколкото някой би могъл да си представи.

Джей Джей Оладжиде, който е познат в онлайн пространството като KSI, напуска училище преди две години, за да се занимава с правенето на видео блог. Младежът признава, че в момента се справя много по-добре, отколкото преди две години, тъй като вече има 4 млн. последователи в YouTube.

24-годишната Ана Гарднър води блога „Vivianna Does Make Up” и казва, че инвестирането в него не е пилеене на пари. „Ставам в 6 ч. сутрин. Около 7 ч. сядам пред лаптопа и приключвам около 18 ч.“, споделя тя.

Лили Пебъл е на 25 г. и прекарва дните си като туитва, записва видео материали, пише в блога си, опитва козметични продукти, общува с последователите си и сключва договори с компании. По думите ѝ  работата никога не спира, защото Twitter и Instagram се използват 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Видео блогърите знаят много добре колко са ценни за различните брандове. „Споменах една четка за грим и до средата на деня количествата ѝ в онлайн магазините бяха изчерпани“, разкрива Ана.

Ключът към успеха на видео блогърите е доверието, което изграждат с аудиторията си. Именно тези отношения ги правят ценни в очите на рекламодателите.

„Ако един блогър похвали някой продукт, това дава на продукта много по-голяма тежест, отколкото ако просто публикуваме реклама на страниците на списание“, твърди специалистът по дигитален маркетинг Джесика Уокър. Тя подчертава, че работи с някои от най-добрите блогъри. Според нея те са изключително успешни и могат да спечелят по няколко хиляди паунда на месец.

Уокър работи за eight&four, чиито клиенти включват козметични марки и брандове, свързани със здравословния начин на живот. По думите ѝ, въпреки че повечето блогъри имат договорки с някои компании да рекламират техни продукти, не винаги това е много ясно, тъй като блогърите поднасят информацията леко и без да изглежда сякаш представят цял каталог.

„Ще забележите, че някои от тях казват: „Показаха ми този продукт“, а не „пиарите ми изпратиха този продукт“, отбелязва тя.

От своя страна органът, който отговаря за стандартите в рекламата, издаде предупреждение, с което предупреждава видео блогърите, че рекламирането на продукт трябва да е ясно обозначено. 

1,5 млн. уникални посетители влизат всеки месец в блога на Зоуи Суг, благодарение на което Зоуи е един от най-успешните млади британски видео блогъри. Тя започва да се занимава с това, когато преди три години остава без работа. Като утвърден блогър твърди, че не би рекламирала продукти на компания, която не харесва или просто такива, които не са ѝ по вкуса. Тя се опитва да остане вярна на това, което ѝ харесва, без да загуби доверието на потребителите.

Лили Пебълс казва, че по-важното е, че видео блогърите не следват парите. „Не мисля, че трябва да се срамуваме от това колко пари печелим. Важното е хората да знаят, че парите не засягат начина, по който пишем в сайтовете си“, коментира тя.

През последната година възможностите за приходи от такъв тип блогове са се увеличили с 60%, основно благодарение на мобилните телефони, твърди Сара Мормино, директор в YouTube. Тя вярва, че Великобритания е един от световните лидери във видео блоговете и се нарежда сред най-печелившите в сферата в целия свят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още