IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК погна Google за злоупотреба с господстващо положение

Комисията е притеснена, че компанията пречи на конкуренцията и вреди на крайните потребители

15:14 | 20.04.16 г.
<p>
	Маргрете Вестагер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Маргрете Вестагер. Снимка: архив Ройтерс

Притесненията на ЕК

На първо място Европейската комисия смята, че въпросните търговски практики биха могли да доведат до допълнително укрепване на господстващото положение на Google Search на пазара на търсачки. Същевременно те засягат и способността на конкурентните мобилни браузъри да се състезават с Google Chrome. Третото опасение на ЕК е, че се възпрепятства разработването на операционни системи, които са основани на отворения код на Android. Отвореният код предполага, че системата може да се ползва безплатно и да се разработва от всеки, така че да се създаде изменена операционна система.

Google е предоставила значителни финансови стимули на част от най-големите производители на смартфони и таблети и на оператори на мобилни мрежи, при условие, че предварително инсталират само Google Search на своите устройства. По този начин са намалени стимулите на производителите и операторите на мобилни мрежи да инсталират предварително конкурентни търсачки. ЕК има доказателства, че условията са повлияли на това дали някои производители и оператори предварително са инсталирали конкурентни услуги за търсене.

Процедура

Новото разследване е напълно отделно и различно от официалното, което ЕК провежда в момента във връзка с други аспекти на поведението на Google в Европейското икономическо пространство. Тя провежда такова във връзка с благоприятното третиране при общото търсене в Google на собствените му други услуги за специализирано търсене.

 

Комисията извършва и разследване относно копирането на уеб съдържанието на конкуренти, за ексклузивността на рекламата и ненужните ограничения на рекламодателите.

 

Днес ЕК прие решение за стартиране на производство в рамките на разследването на Google Android и срещу компанията-майка на Google – Alphabet.

Изложението на възраженията е официален етап от разследванията на ЕК за предполагаеми нарушения на антитръстовите правила е Европейския съюз. Комисията информира писмето заинтересованите страни (в случая Google и Alphabet) за повдигнатите възражения. Те могат да се запознаят с документите в преписката по разследването, да отговорят в писмена форма и да поискат устно изслушване, така че да представят своята гледна точка по делото пред представители на ЕК и на националните органи за защита на конкуренцията. ЕК взима окончателно решение чак след като страните упражнят правото си на защита.

ЕК няма срок, в който трябва да завърши разследванията на антиконкурентноповедение. Продължителността зависи от множество фактори, включително колко е сложен случаят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още