IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia създаде главоболия на HTC*

Тайванската компания ще търси алтернатива на микрофоните, произведени от STMicro и използвани в HTC One

22:38 | 23.04.13 г.
Nokia създаде главоболия на HTC*

Nokia успя да създаде проблеми на НТС, след като спечели съдебно дело срещу STMicroelectronics във връзка с микрофоните, използвани в смартфоните от серията HTC One.

Окръжният съд в Амстердам отсъди в полза на финландската компания и забрани на STMicroelectronics да продава определен тип микрофони на други компании, освен на Nokia. Съдебното решение ще важи до 1 март 2014 г., съобщава ВВС.

Делото е заведено, след като Nokia е разглобила смартфон от серията HTC One и е установила, че високочестотната технология за улавяне на звука, приложена в смартфона, е същата като технологията на финландската компания.

Съдът е постановил, че производителят на използвания микрофон - STMicro, не може да продава същия компонент на други компании, освен на Nokia, тъй като е бил изобретен от финландския технологичен концерн и следва да бъде произвеждан изключително за негови телефони.

"HTC няма лиценз или разрешение от Nokia да използва тези микрофони и която и да е друга технология на Nokia”, съобщават финландците.

От STMicro обаче обявиха, че ще обжалват решението и изразиха готовност да предложат алтернативи.

Същевременно от HTC уточняват, че съдебното решение не забранява продажбата на HTC One нито в Холандия, нито където и да е било, каквито информации се появиха, както и че Nokia не е давала на съд тайванската компания, а само производителя на компоненти.

"Според решението на съда HTC е в правото си да продължи да използва закупените микрофони на STMicro, тъй като компанията е разчитала на коректно отношение по време на сделката. Опитът на Nokia да изтегли микрофоните, продадени на HTC, е неуспешен", посочват от компанията.

HTC ще премине към закупуване на подобрени микрофони след изчерпване на вече закупените компоненти от STM, допълват от компанията. 

* Актуализирано със становището на HTC

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още