IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на Xbox поема Zynga

Дон Матрик поема кормилото от основателя Марк Пинкъс, след новината акциите поскъпнаха с 15%

10:09 | 02.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матрик преминава от&nbsp;Microsoft в Zynga. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Матрик преминава от Microsoft в Zynga. Снимка: Ройтерс

След масовото изселване на милиони играчи разработчикът на популярната игра за Facebook Farmville - Zynga ще има нов шеф. Основателят Марк Пинкъс освобождава шефския стол за Дон Матрик, който досега ръководеше игровото подразделение на Microsoft (Interactive Entertainment Business) и отговаряше пряко за разработването на конзолата Xbox, а преди това в продължение на дълго време е работил в компанията за PC игри Electronic Arts.

"Дон е уникален в бизнеса с игри", похвали в понеделник наследника си Пинкъс, цитиран от Ройтерс. 

Матрик поема кормилото от осми юли. Той трябва да гарантира, че Zynga може да се върне към по-ранните успехи. Компанията израсна с игрите за Facebook и осъществи първично публично предлагане през декември 2011 г. Но в последно време интернет игрите започнаха да губят от обаянието си и продажбите се свиха. Пинкъс трябваше да съкрати 520 души, почти един на всеки петима служители. 

Новият мениджър Матрик обаче не е еднозначна фигура в индустрията. Съвсем наскоро той трябваше да се извини на феновете на Xbox: Microsoft искаше да наложи принудително клиентите да са онлайн през цялото време и да забрани размяната на игри на дискове за новия Xbox One. Това предизвика протести и в края на миналата седмица компанията най-сетне промени плановете.

Независимо от това пазарите харесват Матрик. След първоначалните материали в сайтовете за предстоящата шефска смяна акциите на Zynga скочиха с повече от 10 на сто, а след потвърждението на назначението – с още 5 на сто в следборсовата сесия. Пинкъс ще остане в компанията като председател на Борда на директорите и ще следи творбата на живота си. Той е основен акционер и така все още има силна власт в Zynga.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още