IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игри на влияние

Google замени класическото лобиране със сенчесто финансиране на академични структури, които да защитават каузите на компанията

18:07 | 27.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Новото поведение на Google във Вашингтон не е особена изненада. Първият знак, че нещо такова предстои да се случи дойде през септември 2011 г., когато ръководството на компанията посети Heritage Foundation – консервативна организация, която от години служи като интелектуално ядро в дясното политическо пространство – където участва в работен обяд с консервативно настроени блогъри. Срещата се състоя в критичен за компанията момент.

Дни по-рано председателят на Борда на директорите на Google – Eрик Шмид, имал рядка и изнервяща среща с републикански сенатор, който му изнесъл лекция, обвинявайки компанията, че изопачава резултатите на своята търсачка, за да облагодетелства собствените си продукти и да навреди на конкуренцията. По това време FTC вече провежда антимонополното си проучване, което Google вижда като заплаха за свободата в интернет, а Търговската камара в САЩ определя като законово обоснована кампания за ограничаване на продажбата на пиратска музика и филми.

В централата на Google във Вашингтон голям брой лобисти работят по план, който са кръстили “Републиканската стратегия”, с която да опитат да победят правителствените нападки. Тяхната стратегия е да се изгради консервативна опозиция, базирана на неодобрението към подобни ограничения в дясно.

По време на визитата си в офиса на Heritage, представителите на Google са нетърпеливи да създадат нови приятели.

“Едно от нещата, които ясно осъзнаваме е, че нито една компания не би могла да стори нещо голямо без партньори от двете страни на политическия спектър,” казва Адам Ковачевич, тогава член на политическия екип на Google.

В последните години Google значително е увеличила даренията си към политически ангажирани организации и от двата спектъра.

Скоро след първата среща, връзката между Google и Heritage процъфтява, като от нея полза извличат и двете страни. Няколко седмици след блогърската конференция представител на организацията отправя критика към антримонополното разследване срещу Google, определяйки бизнесът на компанията, като “американска история за успех”.

През зимата на същата година Heritage се присъединява към общия хор на групите, оплакващи се от новия закон срещу пиратството. Google дори използва легендарната си страница като политическа платформа, агитирайки потребителите да се подпишат срещу промените в закона. Седем милиона души добавят имената си в подписите, а много от тях вписват и адресите на електронните си пощи, създавайки списък с активисти, които впоследствие Google да използва за мобилизация в бъдещи битки.

В крайна сметка Google и Heritage печелят своята битка, което става нов крайъгълен камък в тяхната връзка. Няколко седмици по-късно, двете организации са домакини на събитие, фокусирано върху ролята на интернет в модернизирането на Куба.

Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още