IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google сключи най-голямото извънсъдебно споразумение за лични данни в САЩ 

Концернът ще плати 391,5 млн. долара, защото е заблуждавал потребителите за проследяването на движенията им 

09:47 | 15.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Google често е била глобявана за нарушаване на поверителността и други нарушения, но споразумението с 40 американски щата, обявено в понеделник, значително превъзхожда предишните случаи. Сега американската технологична компания трябва да плати над 391,5 млн. долара в рамките на извънсъдебно споразумение, а държавни представители наричат това „най-голямото подобно споразумение за защита на личните данни в историята на САЩ“. 

Според обвинението в продължение на години Google е заблуждавала потребителите на своите приложения и телефони с Android за това дали движенията им се проследяват, предава Bloomberg. 

Според изявлението, публикувано в понеделник от главния прокурор на Орегон Елън Розенблум, която води преговорите с колегата си от Небраска Дъг Питърсън, от следващата година Google „значително ще подобри" оповестяването на информация за проследяване на местоположението и контрола върху потребителите.

В интервю Розенблум нарече практиките на Google „хитри и измамни", тъй като компанията тайно е записвала движенията на потребителите и е предоставяла данните на рекламодателите в продължение на години, дори след като потребителите са смятали, че са изключили функцията за проследяване на местоположението.

„Те не могат да отрекат това, което са направили, а то е било невероятно подвеждащо", казва Розенблум и добавя: „Никога няма да се доверим на Google, но можем да им наложим контрол, който ще направи проследяването на хора много по-трудно“. 

Историята на местоположението се превърна в особено чувствителна тема след решението на Върховния съд на САЩ, с което се отменя правото на аборт, на фона на опасенията, че прокурорите биха могли да използват тези данни за проследяване на движението на жените, за да наложат щатски забрани. В отговор на тези опасения Google вече заяви, че автоматично ще изтрива записите на посещенията на потребителите на чувствителни места, включително клиники за аборти.

Проучването в няколко щата е предизвикано от статия на Associated Press от 2018 г., в която се съобщава, че Google „записва движенията ви дори когато изрично сте му казали да не го прави", припомня в отделно изявление главният прокурор на Мичиган Дейна Несел. Щатите се позовават на проблеми с две настройки на профила в Google: историята на местоположението и активността в уеб и приложенията.

От Google казват, че въпросните политики отдавна са отпаднали.

„В съответствие с подобренията, които направихме през последните години, ние сключихме това споразумение, което се основаваше на остарели продуктови политики, които променихме преди години", заяви в изявление говорителят Хосе Кастанеда.

Google може да проследява местонахождението на потребителите с помощта на сензори на техните устройства, които се свързват с GPS, клетъчни кули и Wi-Fi и Bluetooth сигнали, заяви главният прокурор на Ню Джърси Мат Платкин в изявление, като добави, че концернът може да използва тези сигнали, за да проследява местоположението на някого „както извън, така и вътре в сградите".

„Цифрови платформи като Google не могат да твърдят, че предоставят на потребителите контрол върху неприкосновеността на личния живот, а след това да се обърнат и да пренебрегнат този контрол, за да събират и продават данни на рекламодатели", каза Платкин.

През 2020 г. Аризона заведе дело срещу Google заради тази практика и по-рано тази година постигна споразумение на стойност 85 млн. долара. В тази жалба Google беше обвинена, че е нарушила Закона за измамите на потребителите на щата, като е събирала данни за местоположението дори след като потребителите са се отказали от дадена функция.

Несел казва, че изискванията за прозрачност на споразумението с 40-те щата „ще гарантират, че Google не само ще информира потребителите за това как се използват данните за местоположението им, но и как да променят настройките на профила си, ако желаят да деактивират настройките на профила, свързани с местоположението, да изтрият събраните данни и да зададат ограничения за съхранението им".

Отделно Meta Platforms Inc. ще плати 90 млн. долара за извънсъдебно споразумение във връзка с използването на бисквитки в браузъра и бутона "Like" на Facebook за проследяване на активността на потребителите. Споразумението получи окончателно одобрение от федерален съд в Калифорния на 10 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още