IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google е сключвала сделки с компании, за да блокира конкурентни магазини за приложения?

Интернет гигантът е съден за споразумения, включително за такова с Activision за 360 млн. долара

18:00 | 18.11.22 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският интернет гигант Google е сключил поне 24 сделки с големи разработчици на приложения, за да ги спре да се конкурират с неговия Play Store, включително е сключил споразумение да плати на Activision Blizzard около 360 млн. долара за три години, гласи изявление в съда, цитирано от Ройтерс.

Освен това Google се е съгласила да плати на Riot Games, звено на Tencent Holdings, което стои зад играта „League of Legends“, около 30 млн. долара за една година, допълват документите.

Финансовите детайли се появиха наскоро в нередактирно копие на съдебно дело, което разработчикът на „Fortnite” Epic Games е завел срещу Google през 2020 г. В него се твърди, че става дума за антиконкурентни практики, свързани с бизнеса на интернет гиганта с Android и Play Store.

Google определя делото като неоснователно. Освен това твърди, че сделките, за да останат доволни разработчиците, отразяват здравословната конкуренция.

Riot твърди, че преглежда документите. Activision не е отговорила на запитването за коментар.

Миналата година Epic до голяма степен загуби подобно дело срещу Apple – другия водещ доставчик на магазин за приложения. Въззивното решение по случая се очаква през следващата година.

Споразуменията на Google с разработчиците са част от услугията ѝ, свързани с проект, известен като „Project Hug”, и са описани в по-ранни документи по делото, без точните условия.

Възнагражденията включват плащания за публикуване в YouTube и кредити за реклами в Google, както и за облачни услуги.

Сделката с Activision беше обявена през януари 2020 г. скоро след като компанията съобщи на Google, че обмисля да пусне собствен магазин за приложения. Партньорството с Riot също така е целяло „да спре усилията им за вътрешен магазин за приложения“, гласят съдебните документи.

По това време Google прогнозира милиарди долари загубени продажби в магазините си за приложения, ако разработчиците се насочат към алтернативни системи.

Съдебният иск на Epic посочва, че Google е знаела, че сделката с Activision “ефективно гарантира, че Activision ще се откаже от плановете си да пусне конкурентен магазин за приложения“. Споразумението води до ръст на цените и понижава качеството на услугата, гласи още искът.

Сред другите, които са подписали с Google към юли, са разработчиците на игри Nintendo и Ubisoft Entertainment, приложението за медитация Calm и компанията за образователни приложения Age of Learning, показват съдебните документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още