IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери дават борда и основателя на Dell на съд

Те се позовават на ниската предложена цена в сравнение с програмата за обратно изкупуване на акции от компанията

14:18 | 31.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Битката за&nbsp;Dell се ожесточава...<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Битката за Dell се ожесточава... Снимка: Ройтерс

Основателят на американския компютърен гигант Dell Inc. Майкъл Дел, бордът на директорите на компанията и партньорите, подкрепящи офертата на Дел за придобиването ѝ, са дадени на съд в щата Тексас от инвеститори, които се опитват да блокират сделката, съобщи Bloomberg.

Акционери, водени от частен инвеститор и Iron Workers Mid-South Pension Fund обявиха, че офертата на Дел и партньорите му на стойност 24,4 млрд. долара е прекалено ниска, ако се съпостави с последната програма за обратно изкупуване на акции на компанията и предложението на големия акционер Карл Айкън, се посочва в подадения иск във федералния съд в Хюстън.

„След неудачните му управленски решения, довели до значителни загуби за Dell и отразили се в намаляване на пазарната капитализация на компанията, ответникът Майкъл Дел сега се опитва да се възползва от падналата цена на акциите на компанията, за да я закупи евтино тъкмо когато тя започва да осъществява обрат“, посочва в иска Джон Майкъл ван Буйтен – инвеститор, който представлява и други акционери.

Подобен иск бе заведен и в съд в щата Делауеър през февруари.

Майкъл Дел, който е и главен изпълнителен директор на Dell Inc., и компанията за дялови инвестиции Silver Lake Management LLC предлагат по 13,65 долара на акция, но това по-скоро е отстъпка от 27% спрямо цената ѝ през 2012 г., отколкото премия от 25% върху настоящата стойност на ценните книжа, както той се опитва да представи нещата, пише в иска от Тексас.

Инвеститорите припомнят, че през последните 2 години компанията агресивно изкупува обратно акциите си на средна цена от 15,25 долара на акция.

Те твърдят също, че бордът на директорите е нарушил задълженията си за поверителност, като не е потърсил или обмислил конкурентни оферти, които не позволяват на Майкъл Дел „да получи контролен дял в компанията и да остане главен изпълнителен директор“.

Милиардерът Айкън предложи конкурентна оферта за запазване на досегашните дялове на акционерите плюс 12 долара за дял в брой или акции и обещава, че ще остави компанията публична, докато целта на Дел е да я изтегли от борсата. Компанията за дялови инвестиции Blackstone Group LP също проучваше възможността за отправяне на оферта, но през миналия месец се отказа.

Желанието на Майкъл Дел, който притежава 15,6% от Dell Inc., да я изтегли от борсата е свързано с намерението му тя да бъде преструктурирана, което ще стане по-лесно, ако не се налага публично обявяване на финансовите ѝ резултати и постоянно преследване на печалба за акционерите. През февруари, когато той отправи своята оферта, акциите на Dell Inc. бяха загубили половината от стойността си спрямо януари 2007, когато той бе възстановен на поста главен изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още