IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia продължава по пътя си без Siemens

Финландците ще поемат дела на Siemens в съвместното Nokia Siemens Networks за 1,7 млрд. евро

12:30 | 01.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският технологичен концерн Siemens излиза официално от смесеното дружество с финландския производител на телефони Nokia.

Както съобщиха двете дружества в понеделник сутринта, Nokia ще поеме 50 процента от акциите на Siemens за 1,7 милиарда евро. След приключване на сделката Siemens ще получи 1,2 милиарда евро в брой, а за останалите 500 милиона евро Siemens ще предостави на финландците обезпечен едногодишен заем, пише Wall Street Journal.

Базираният в Мюнхен и котиран на Dax концерн очаква, че трансакцията ще бъде приключена през третото календарно тримесечие. Тогава NSN ще стане 100%-но дъщерно дръжество на Nokia. Бордът на директорите на Nokia и изпълнителния и надзорния съвет на Siemens вече са одобрили придобиването. 

Покупната цена обаче може да доведе до почуда на пазарите. Според оценки на анализатори целият бизнес на Nokia Siemens Networks (NSN) може да бъде оценен на над 7 милиарда евро, включително и дълга - ако компанията се листне на фондовата борса. Според анализатори стойността може да падне до 4 – 5 милиарда евро, ако се приеме сценарий за поглъщане. 

Siemens сигнализира още през пролетта, че ще се опита да излезе от съвместното предприятие, точно преди да изтече акционерното споразумение за NSN. Едва преди две седмици обаче стана ясно, че Siemens сондира интереса на финансовите инвеститори за придобиването на NSN и също така преговаря с някои инвестиционни компании - включително TPG, KKR и Blackstone. Освен това се появиха спекулации, че Nokia иска да изкупи дела от съвместното предприятие на своя партньор Siemens с помощта на финландския държавен фонд Solidium. Наблюдателите вече спекулират и за евентуално IPO.

В сега приключилата сделка обаче не са били привлечени партньори, заяви информиран човек, добавяйки, че инвестиционната банка JP Morgan Chase е финансирала сделката.

Като особено трудна тема при излизането на германската компания се считаше въпросът за справедливата цена. Справедлива цена на NSN може да бъде трудно определима, смятат банкери, тъй като бъдещите резултати за приходите и печалбата все още изглеждат непрогнозируеми.

Създаденото през април 2007 г. съвместно предприятие дълго време се бори за постигане на устойчиви печалби. Твърде силен обаче е конкурентният натиск, особено от Азия с компании като Huawei и ZTE. През четвъртото тримесечие на 2012 г. обаче NSN отчете печалба в размер на около 252 млн евро, и през първото тримесечие на 2013 г. дружеството бе на печалба.

Производителят на телеком оборудване продължи да пести разходи и се фокусира повече върху така наречената мобилна технология от четвърто поколение. В резултат на преструктурирането NSN съкрати работните места с около една четвърт и отдели някои сектори.

Според материал на финландски вестник NSN може да получи и между 500 и 600 милиона евро от продажбата на производствени съоръжения. Съответната тръжна процедура изтече в края на юни, пише Helsingin Sanomat, позовавайки се на конфиденциални документи на дружеството. Сред заинтересованите страни са били редица водещи поддоставчици като доставчикът на Apple Foxconn, Flextronics International, Sanmina, SCI и Jabil Circuit JBL.

"Със своята ясна стратегическа насоченост и силно лидерство на екипа си NSN успя да подобри структурно бизнеса и финансовите си резултати", заявява главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп. "В допълнение NSN се е утвърдила като лидер в мобилните мрежи от следващо поколение, с атрактивен потенциал за растеж. Nokia е много доволна от това развитие и ще помага на NSN да създаде допълнителна стойност в рамките на групата Nokia".

През март финансовият директор на Siemens Джо Кесер за първи път намекна за излизане на германците от дружеството. По отношение на доставчика на телеком оборудване той заяви, че това не е "бизнес, където имаме желание да останем. Ние вярваме, че през 2013 г. идва времето за Siemens да помогне на NSN да си намери по-добро място".

Сега в прессъобщението Кесер заявява, че с продажбата Siemens се фокусира последователно върху основния си бизнес. "Ние ще се фокусираме върху нашите силни страни в областта на енергетиката, промишлеността, инфраструктурата, и здравеопазването".

От своя страна Nokia ще продължи да консолидира NSN и да укрепва независимостта на компанията. За тази цел настоящото управление и управленската структура ще се запазят. Раджив Сури остава главен изпълнителен директор, а Йеспер Овесен е председател на Управителния съвет. Седалище на компанията си остава финландският Еспоо.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още