IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple свива производството на 5C

По-евтиният модел на новия iPhone може да се окаже провал

10:21 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;iPhone 5C не се продава толкова добре, колкото са се надявали в компанията от Купертино. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 iPhone 5C не се продава толкова добре, колкото са се надявали в компанията от Купертино. Снимка: Ройтерс

Дали пък сметките на Тим Кук няма да излязат верни? Скъпият, но все по-евтин iPhone 5C, опакован в цветна пластмаса, изглежда не се продава толкова добре, колкото са се надявали в компанията от Купертино. Феновете на Apple изглежда предпочитат да додадат някой долар, за да получат топ модела. Или може би те са в очакване на iPhone 6?

Както пише технологичният сайт mashable.com, позовавайки се на китайски източници, сред които и известния Ctechcn, американският технологичен концерн ще намали производството на шарения iPhone от 300 000 до 150 000 броя на ден. Източниците на информацията са кръгове, близки до азиатските доставчици. Това се вписва и с информацията на AllThingsD, според който водещият iPhone 5S се продава повече от два пъти по-добре, отколкото по-малкия му брат. Информацията се базира на данни на пазарния изследовател Consumer Intelligence Research Partners. Според него 64 от клиентите посягат към по-скъпия модел, 27% искат цветния вариант, а около девет процента се задоволяват и с iPhone 4S.

По-предпазливи вече са редица анализатори на Apple, като Минг-Чи Куо от KGI. За тримесечието до септември той вече оценява продажбите на iPhone 5C на 11,4 млн. броя вместо на 17 милиона броя, както досега. По-думите му е нужно и 10%-но намаляването на прогнозата за продажбите за тримесечието, което приключва през декември, до 10,4 милиона единици. 

В САЩ големите търговски вериги вече намаляват цената, и предлагат 5C с нов договор за 50 долара или дори по-малко, вместо стандартната цена от 99 долара. При други промоции клиентите с нови договори в Best Buy получават цветния iPhone безплатно, ако заменят за него функциониращ смартфон.

От началото на продажбите анализатори изразиха неколкократно съмнения относно ценовата стратегия на технологичния концерн. Пластмасовото устройство се продава само със 100 долара по-евтино от водещия модел, с което главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се опитва да стабилизира печалбата. Ако сега обаче производството бъде намалено, а цената в търговските обекти бъде понижена, това ще значи, че сметката на Кук не излиза.

Междувременно вече се появиха спекулации за наследника - iPhone 6. Анализаторът Питър Мисек от Jefferies твърди, че е научил от доставчици, че моделът ще има много по-голям 4,8 - инчов дисплей с висока разделителна способност. Днешните iPhone имат екран с 4-инчов диагонал. Мисек смята, че устройството ще бъде представено преди септември 2014 г. Той също така твърди, че е чувал за значителното съкращаване на производството в 5C .

Apple, както обикновено, не дава никакъв коментар за информациите. Според слуховете на 22-и октомври ще бъде представен нов модел на iPad. Новата версия на големите по размер модели на таблета iPad най-вероятно ще притежават по-тънък и по-лек корпус и ще работят с 64-битовия чип A7. Следващите тримесечни финансови резултати ще бъдат представени на 28-и октомври.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още