IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android без услугите на Google: Новите топ телефони на Huawei

При представянето на новите топ продукти обаче концернът даде малко подробности за това как смята да се справи с американските санкции

20:54 | 19.09.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И така, какво да се прави? Huawei се помъзи да отговори на това в четвъртък. „Вярваме, че имаме шанс да преодолеем всички предизвикателства“, заяви топ мениджърът Уолтър Джи, представяйки мантрата на Huawei на отделно медийно събитие. Компанията вярва в смислени иновации и отворено сътрудничество. Затова и продуктите й са популярни сред европейските потребители, заяви президентът на потребителския бизнес в Западна Европа.

Маркетинг мениджърът Андрю Гарихи заговори за приноса към обществото, независимо дали чрез изследвания и разработки или проекти за хора с увреден слух. Колкото многословно групата докладва за текущите си филантропски дейности, толкова малко тя каза по темата за санкциите. Ръководството не отговаряше на въпросите от журналисти, които са пътували до Мюнхен от цяла Европа - тя се барикадира зад своите корпоративни и PR правила.

Може би самата група не знае точно как да се справи със ситуацията. Ричард Ю се преструваше, че прави съвсем нормално представяне на продукт, при което технологичните журналисти трябва да бъдат развълнувани от спецификациите. И в свят без търговски конфликти това би било напълно възможно. Но за повечето потребители извън Китай тези подробности са без значение, ако не могат да използват услугите на Google.

Само в едно полуизречение Ю каза, че мобилната операционна система Android е инсталирана на Mate 30 - чийто изходен код благодарение на лиценз с отворен код е отворен за всеки и безплатно. На тази база компанията пуска своя собствен интерфейс EMUI. Услугите на Google като Play Store с различни приложения, Gmail, Google Maps и много други програми не са включени в него.

Според вътрешни на германския Handelsblatt източници компанията се надява блогъри и Youtube-ри да публикуват инструкции как всеки може сам да инсталира услуги на Google. Освен това компанията в момента изследва до каква степен може да си сътрудничи с търговските обекти - продавачите, с надеждата, че те може да помогнат на клиента директно след закупуването на смартфона със самата инсталация.

Независимо от това как ще изглежда поддръжката в детайли, процедурата вероятно ще възпра много клиенти. Инсталацията не е твърде трудна, преценява анализаторът на CCS Insight Ууд. Но „става въпрос за доверието на потребителите в устройството и в Huawei, което вече пострада“. Мнозина може да са скептично настроени да купуват продукт, който все още се нуждае от такива корекции. Особено след като инсталирането на софтуер от неизвестни източници представлява риск за сигурността.

Въпреки това обаче Huawei App Gallery, в която са налични повече от 11 000 приложения, е предварително инсталирана на всички устройства. Алтернатива на Play Store обаче платформата все още не е – там има 2,7 милиона приложения, които покриват всички аспекти на мобилния живот. Инвестицията за един милиард долара е предназначена да насърчи разработчиците на приложения да адаптират своя софтуер.

И по отношение на бъдещите перспективи Huawei остана неясна. Корпорацията разработва своя собствена операционна система, наречена в Китай Hongmeng OS, а в международен план - Harmony OS. В миналото Ричард Ю многократно е подчертавал, че групата иска да използва Android, но има алтернатива и може да я представи скоро. Още за P40, който трябва да излезе през пролетта, софтуерът ще е готов за употреба, каза Ю наскоро на Ifa. При демонстрацията на продукта обаче той не коментира темата.

Според информацията на Handelsblatt в корпорацията имат два възможни сценария: или ще предложи първо операционната система на модели на по бюджетната марка Honor и да види как ще бъде приета от потребителите в Китай. Или Harmony OS ще се използва за първи път на Huawei P40. Може би компанията ще даде повече подробности на пролетното представяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Инсталира се това което ти позволят :) Не всичко може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
Revers
преди 4 години
И......? А известно ли ти е че на андройд, всичко може да се инсталира.?!? Г-н "навътре в нещата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Явно не е достатъчно или тази дейност е предимно шпионаж :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 4
new_investor
преди 4 години
Който дава 2000лв за телефон обикновено не му се занимава с такива неща. Не че е трудно, ама е занимава. И после гаранции, маранции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 28 rate down comment 4
Achtung
преди 4 години
Хуавей имат 18 центъра за развойна дейност в ЕС и плащат на 13 000 човека по-големи заплати от 2000 лева, това няма никакво значние. Епъл колко фабрики имат в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 14
Solar Power
преди 4 години
Най-големите шовинисти са китайците и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 20
Solar Power
преди 4 години
Трябва мръснитете китайци да разберат,че не всичко е задължително да се произвежда в китай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Справянето не е трудно. Просто Huawei да направят някоя фабрика в Европа например България и да плащат по 2000 лв. заплати :)Защо не ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 8
Achtung
преди 4 години
Всеки който си е поръчвал телефон от Али знае колко е лесно да му сложиш услугите на гугъл, отнема 1 минута. Преди 6-7 години смениха Андроида на моето LG с cianogenmod 11 и после от xda изтеглих едно рарче кръстено GAAP в което бяха гугъл плей, мапс, ю туб, г мейл и тн работа за 1 минута. Новите телефони на Хуавей ще идват и с отключено буутлоадър така, че ще можеш да си сменяш какъвто искаш ROM OS. Пък който е толкова сакат винаги може да използва ю туб или мапса през браузъра, ама това е вид мазухизъм ама за всеки влак пътници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 8
Лъчо
преди 4 години
Много си навътре в нящата явно Хахах. Само, че Waze отдавна е собственост на Google и в някой райони камерите се показват и в Google maps :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още