IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gartner: Продажбите на чипове ще спаднат следващата година

За 2022 г. компанията очаква растежът на пазара да се забави

21:59 | 27.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Компанията за пазарни проучвания в сферата на информационните технологии Gartner заяви, че очаква растежът на световните продажби на полупроводници да се забави през 2022 г. и пазарът да се свие с 2,5% през следващата година, засегнат от по-слабите продажби на мобилни телефони и персонални компютри, предава Ройтерс.

Ускоряващата се инфлация, по-високите разходи за енергия и гориво оказват натиск върху разполагаемите доходи на потребителите, а това засяга разходите за електроника, в това число за персонални компютри и смартфони, посочва фирмата.

Прогнозата ѝ е, че световните приходи от продажбата на чипове ще нараснат със 7,4% през 2022 г. до 639,2 млрд. долара. Това е под по-ранната прогноза за 13,6% растеж, спрямо ръст от 26,3% за миналата година.

За следващата година Gartner очаква приходите от чипове да се свият до 623,1 млрд. долара.

„Лесно може да е доста по-зле от това, но вероятно през следващата година ще е дъното, а след това ще започне възстановяване през 2024 г.“, коментира в интервю Ричард Гордън, вицепрезидент на Gartner.

По-голямото търсене на смартфони и персонални компютри по време на пандемията претовари фабриките за чипове, доведе до недостиг в други индустрии, увеличавайки цените и забавяйки производството.

Въпреки това продажбите на мобилни телефони за тази година се очаква да се спаднат до 1,46 млрд. бройки от 1,57 млрд. през миналата.

На фона на недостига на чипове, Европейският съюз и Съединените щати обявиха големи планове за предлагане на субсидии, чрез които да привлекат производители на компоненти като Intel, които да изградят фабрики в техните граници. По този начин блокът и САЩ искат да намалят зависимостта си от азиатските доставчици.

Въпреки че TSMC, най-големият поддоставчик на чипове в света, и производителят на оборудване в областта на чиповете ASML отчетоха силни резултати, компанията за полупроводници Micron предупреди за отслабване на инерцията.

Някои световни производители като Hyundai Motor, Nokia и ABB заявиха, че пазарът ще бъде в по-добра форма през първата половина на годината, коментира Гордън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още