IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият чип на Huawei показва, че в санкциите на САЩ има пробойни

Ограниченията все пак не са безполезни и могат да доведат до по-сериозни последици в бъдеще, пише Тим Кълпан за Bloomberg

18:06 | 06.09.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нов смартфон на Huawei Technologies възроди дебатите относно технологията за чипове и способността на Китай да заобиколи ограниченията, наложени от САЩ. Всъщност пускането на Mate 60 Pro в Китай миналата седмица показва, че успехът на санкциите не е съвсем ясен, а истинското им въздействие тепърва предстои, пише Тим Кълпан за Bloomberg.

Високата производителност и бързите скорости на свързване показват, че елегантното ново устройство разполага с възможности за 5G свързаност и усъвършенствана процесорна система, базирана на чип, произведен от базираната в Шанхай Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC). Тестовете на Bloomberg показват, че смартфонът работи със скорости над 350 мегабита в секунда. Това отговаря на мобилните стандарти от пето поколение и е наравно със скоростта при iPhone на Apple.

Новината вдъхна оптимизъм на Китай, че собствената технология успява да навакса изоставането спрямо чуждите конкуренти, въпреки по-строгите правила за продажбите на полупроводници и производствено оборудване в страната. „Има надежда, че китайските компании ще успеят да преодолеят санкциите и ограниченията на правителството на САЩ върху доставките на чипове“, пише държавното издание China Daily.

Регулациите, обявени от Министерството на търговията на САЩ през октомври миналата година ограничиха експорта на производствени инструменти, които могат да произвеждат 16-нанометрови или по-малки процесори (по-малките са по-развити). Съюзници на САЩ, включително големите износители на оборудване Япония и Нидерландия, се съгласиха да се съобразят с тези правила.

Нито Huawei, нито SMIC са публикували спецификациите на чипа, ползван в Mate 60 Pro. И все пак размерът и производителността на компонента означават, че почти сигурно е направен от SMIC със 7-нанометрова технология, или дори по-добра, коментира Дилън Пател, основател на компанията за проучвания в сферата на полупроводниците SemiAnalysis.

Тестовете, проведени през юли миналата година от канадската TechInsights на по-ранния чип MinerVA7 Bitcoin Miner – по-прост процесор, ползван за копаене на криптовалути, показаха, че SMIC е постигнала 7nm. Най-новият чип носи името Kirin 9000s и е разработен от HiSilicon – звено на Huawei, посочви TechInsights тази седмица. HiSilicon описва този чип като произведен по най-добрата 5-нанометрова технология, макар че Bloomberg News писа, че е направен по 7-нанометровия процес на SMIC.

Това прави последното развитие по-скоро еволюционно, отколкото революционно, така че е твърде рано за празненства в Пекин и за извиване на ръце във Вашингтон.

„Това е пробив, но не е неочакван. SMIC вече показа, че може да прави по-прости чипове със 7nm и това е напредък спрямо предишната ѝ работа“, смята Пател. Подобен напредък е осъществим, тъй като по-старите инструменти, проектирани да правят по-малки чипове, все

Могат да се ползват различни иновативни техники за свиване на връзките отвъд това, което е теоретично възможно. Най-разпространеният подход е замислен за първи път преди 40 години и дори се използва от световния лидер Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Вместо да се излага парче силиций на светлина само веднъж, за да маркира дизайна, тази стъпка се повтаря няколко пъти. SMIC, подобно на TSMC, може да постигне 7nm, като изпълнява тази стъпка четири или повече пъти, казва Пател.

Има и минус. Това увеличава броя на необходимите инструменти – четири комплекта вместо един, повишавайки цената и забавяйки производството. И все пак такива допълнителни разходи са незначителни и могат да бъдат подобрени чрез ефективно управление на производствения процес.

По-голямото значение е, че ограниченията, както са посочени от Бюрото по промишленост и сигурност към Министерството на търговията, не отговарят на предполагаемата им цел. Американската администрация всъщност има писмени правила за ограничаване на средствата (оборудването), но ги дефинира през целите (крайния продукт).

Това е все едно да забраните реактивни двигатели, без да признаете, че производителят на самолети може просто да добави четири двигателя вместо един, за да осигури по-голяма тяга и по-високи скорости. Разбира се, четири двигателя може да са излишни, неефективни и скъпи, но когато целта оправдае средствата, санкционираният играч ще стане иновативен.

Другата празнина в тази регулация е, че оборудването все още се доставя. Нидерландските ограничения за износ, които се прилагат за ключовия доставчик на оборудване ASML Holding, влязоха в сила на 1 септември. Базираната във Велдховен компания има лиценз да изпрати три по-модерни инструмента, използващи дълбока ултравиолетова технология, в Китай до края на годината. Фирмата не очаква да получи разрешение за доставка на повече от това оборудване от следващата година, посочва тя.

Политиците трябва да бъдат търпеливи, преди да решат дали ограниченията на доставките на оборудване наистина работят. Възможно е настоящите мерки все пак да позволят на китайските компании да стигнат до 5nm, въпреки че те все още ще изостават от лидерите TSMC, Samsung Electronics и Intel с много години. За сравнение, TSMC започна да доставя на 7nm преди пет години, а тази година произвежда N3E чипове които са много по-напреднали от всичко, което SMIC изглежда е постигнал с чипа си за Huawei.

Малко вероятно е китайските производители на чипове да могат да извлекат повече от старите инструменти, за да ги прехвърлят отвъд 5nm, което означава, че ще бъдат блокирани, докато чуждестранните конкуренти продължават да напредват. Ако направят по-нататъшни пробиви, САЩ и техните съюзници имат много начини да затегнат своите ограничения, включително чрез разширяване на обхвата на забраната за оборудване и добавяне на материали към списъка.

Засега обаче Пекин е намерил начин да заобиколи ограниченията за чуждестранни чипове. Празникът е заслужен, но може и да не продължи дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 14
khao
преди 7 месеца
До: cyclop ето, то го зададе. (един от най тъпите въпроси до сега).. дай и отгорова, да се посмеем малкo!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
sssaaa
преди 7 месеца
Това е Сашовска Демокрация. А на какво се вика да даваш оръжия на приятел на твоя враг и после да ги скараш за да воюват едо спрямо друг, а то да командваш по-слабия както сметнеш за добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 8
cyclop
преди 7 месеца
Никой не задава въпроса какво е това САШ, та трябва да командва цялата планета и да налага санкции на всеки, който не изпълнява нарежданията на САШ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още