IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Леков: Човек трябва да направи така, че парите да работят за него

Краткосрочната търговия е вид хазарт. Успешното инвестиране е, когато няма емоция, коментира предприемачът

13:42 | 19.04.16 г. 30
<p>
	<em>Любомир Леков, член на Надзорния съвет на Инвестор.БГ АД</em></p>

Любомир Леков, член на Надзорния съвет на Инвестор.БГ АД

Човек трябва да направи така, че парите да работят за него, заяви предприемачът Любомир Леков, основател на Investor.bg, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира, че финансовият пейзаж в България се промени доста в сравнение със средата отпреди 15 години, когато бе създаден Investor.bg.

"По това време нямаше достатъчно информация. В този климат се сключваха много сделки, като едната страна разчиташе, че другата не знае каква е пазарната цена. Беше станало принцип, че за да направиш пари, трябва да излъжеш", коментира той.

За ситуацията на БФБ той заяви, че ще е много добре, ако има повече листнати IT компании, след като това направи „Сирма“. IT секторът и аутсорсингът в момента са фактор за България, коментира той. 

Любомир Леков обясни, че е приел като лична кауза финансовото образование, което е на ниско ниво не само в България, но и на развит пазар като този в САЩ. Според него дори в първи клас могат да се въведат някои теми. Децата всеки ден получават пари и когато им се каже, че те могат да се увеличат, те ще проявят интерес, смята той.

Investor.bg избра да отбележи своята 15-та годишнина, като включи студентите и младите предприемачи. Така на 9 май в УНСС е насрочена поредната лекция с Николай Василев, Любомир Дацов и Любомир Леков.

На въпроса какво ще бъде посланието към студентите, Леков каза:

"Не трябва да работи човек като луд за пари, а да направи така, че парите да работят за него“. Според него в момента  чрез онлайн платформите търговията все повече се превръща в хазарт.

„Краткосрочната търговия е вид хазарт. За съжаление, точно тя е интересна за младите хора. Успешното инвестиране е, когато няма емоция. Има ли голяма възбуда, много голяма е вероятността да сбъркаш и загубиш", заяви той.

По отношение на стартъп средата в България предприемачът каза, че дори само фактът, че съществуваме на картата, вече е достатъчно впечатляващ. "Създаде се една култура. Нещо се случва в София, предприемачите търсят общност, за да комуникират проблемите си“, смята той.

Според него не може да се говори за балон в българското стартъп общество, тъй като инвеститорите знаят предварително, че от 100 компании две-три ще са успешни. "Балон по-скоро може да се появи в САЩ, защото всички искат да дават парите си в Силициевата долина", допълни той.

Бъдещето е в разработването на софтуер, в който дроновете да се управляват сами и тази идея тръгва от България, каза още той.

Запитан за бъдещето на финансовите медии по света, Леков посочи, че не очаква драстична промяна в икономическите издания след още 15 години. Все повече ще нараства значението на мобилните устройства, скоростта на получаване на информацията и възможността това да става в избрано от нас време и място.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 5
skeptika
преди 8 години
Колега , капитализЪма не е социална дейност....не смесвай понятията !Няма закон , че всички трябав да имат Пари....има който Заслужава..останалите Работят за да ядат..Леков има интереси..за да пише....въпр е Къде са Твоите..не стават видими от тези постове!...Хора които са си заровили главите в пясъка като щрауси не заслужават друго..освен Опрашване отзад..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
4) Поздравявам ви за успеха, който сте постигнал, той със сигурност е резултат на вашите усилия, знания и умения НО И на голяма доза късмет. Убеден съм, че има десетки хора като вас, които са стартирали идеи, с не по-малък шанс да проработят от вашата,но съдбата така се е разпоредила, че те са се провалили а вие сте успял. Ако следваме принципа 80/20, би трябвало да кажем, че 20% са успелите, 80% са провалилите се.В този ред на мисли, вие можете с гордост да разказвате историята на успеха си, но когато давате съвети за това КАК да живеят хората и какво да правят, имайте предвид, че всъщност говорите на онези 80% от аудиторията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
3) С тези си финансово грамотни приказки, вие и хора като вас наливат вода в мелниците на фондове, посредници и спекуланти. До колкото повече хора стигне вашето послание, толкова повече ще станат "финансово грамотни" като мен и повече ще има за стрижене от горепосочените индивиди. Всъщност, всички тези хора са просто търговци, борещи се да докопат излишъка, който нормалния индивид генерира. След като с парите си човек е задоволил насъщните си нужди, нещо остава и всички искат да го докопат. Голямата борба е, дали този човек ще го похарчи за кола, дрехи, софтуер, мобилен телефон, застраховка живот, пенсия, здраве, за образование, дали ще го даде във взаимен фонд или ще го изсипе на борсата. Всички пропагандиращи финансовите грамотности и инструменти, са просто търговци, които си продават стоката. Няма нищо по-специално в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
2) Ако всички станат финансово грамотни, то няма да има кого да измамят финансово грамотните и модела ще умре. Всъщност, играта се води от централни банки и разни световни умни глави,правителства, МВФта и др. които променят правилата веднага, щом достатъчно хора станат "финансово грамотни" за да могат да ги хлъзнат и ограбят по други правила, които още не са им известни. Така кой се усети пръв, печели, който закъснее или просто не се интересува, е ограбен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
1) Ако вие имате някакво количество пари, с които плащате на хората да работят за вас, то те рано или късно ще свършат. Ако вие имате начин да генерирате постоянно пари, за да плащате с тях, то значи или мамите (вкл. чрез инфлацията) или крадете, или си ги заработвате сам ( вкл. чрез поемане на отговорност, мениджмънт способности, креативност при създаването на някакъв стартъп да кажем или нещо друго). Казано с други думи, заработвате ги с това, че казвате на хората какво да правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
г-н Леков, тези идеи съм ги чел от Кийосаки и съм повярвал в тях още преди години. В резултат съм загубил известно количество пари на борсата и на нашата и на чужди и чрез взаимни фондове, създал съм бизнес, оцеляващ вече над 10 год но за съжаление не и растящ и развиващ се ( не така успешен като вас) и мога да кажа някои неща от 1во лицеПарите не могат да работят. Работят хората. Когато обяснявате, че парите работели за вас, вие или не осъзнавате или съзнателно премълчавате, че парите са само посредник, позволяващ ви да накарате ХОРАТА да работят за вас. От това следват няколко неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
LeutenantScheisskopf
преди 8 години
пс1- и сега продължавам с интерес да ти чета коментарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
LeutenantScheisskopf
преди 8 години
22 години и на уолстрийт. Аз нещо съм си сбъркал професията. Мда...съгласен съм с тебе въпрос е на характер и на ценностна системата, междудругото по мене си остановявам, че колкото повече съм морален и ларж толкова повече ми изстънява сметката хахаха. Защо ли? пс-супер, че си сменил малко имиджа. Преди те четох с интерес, но на места поради стила ти ми писваше и не можех да следя мисълта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
По-скоро съм склонен да мисля, че ще се редуват. Няма устойчива рецепта за успех.Просто хората в един момент им писва да са индивидуалисти и от индивидуалисти без да се устят стават социалисти... и обратното..На периоди е.В група от 5ма индивидуалисти винаги ще се намери 1 по индивидуалист от другите и останалите 4ма ще се сговорят ;-) pure nature.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Лейтенанте то изтрещяват тези които са нямали и изведнъж разполагат с нещо което им дава неограничена свобода, която не могат да контролират. Това се получава с всички бързо забогатели новобогаташи. Искат да опитат от всичко и си намират майстора. Когато нещо е постепенно и с времето, то тогава няма изтрещяване. Ей тея грамадни еврейски фамилии са го градили (по-точно грабили) :) това имане с векове не е като в България имали сме един строй после за 5г. изведнъж попадат огромни количества "финансова свобода" в ръчичките на хора които незнаят какво да правят с тази "свобода" и стават пациенти също и тези младите на Wallstreet разцъкат направят на 22г. някви милиони изведнъж им се струва, че са "Богове" и се бастардисват на 30г. Трябва човек да си знае възможностите какво може да контролира и какво не може, каквото може да контролира да се опита да го запази да не се изплъзне и то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още