IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Леков: Човек трябва да направи така, че парите да работят за него

Краткосрочната търговия е вид хазарт. Успешното инвестиране е, когато няма емоция, коментира предприемачът

13:42 | 19.04.16 г. 30
<p>
	<em>Любомир Леков, член на Надзорния съвет на Инвестор.БГ АД</em></p>

Любомир Леков, член на Надзорния съвет на Инвестор.БГ АД

Човек трябва да направи така, че парите да работят за него, заяви предприемачът Любомир Леков, основател на Investor.bg, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира, че финансовият пейзаж в България се промени доста в сравнение със средата отпреди 15 години, когато бе създаден Investor.bg.

"По това време нямаше достатъчно информация. В този климат се сключваха много сделки, като едната страна разчиташе, че другата не знае каква е пазарната цена. Беше станало принцип, че за да направиш пари, трябва да излъжеш", коментира той.

За ситуацията на БФБ той заяви, че ще е много добре, ако има повече листнати IT компании, след като това направи „Сирма“. IT секторът и аутсорсингът в момента са фактор за България, коментира той. 

Любомир Леков обясни, че е приел като лична кауза финансовото образование, което е на ниско ниво не само в България, но и на развит пазар като този в САЩ. Според него дори в първи клас могат да се въведат някои теми. Децата всеки ден получават пари и когато им се каже, че те могат да се увеличат, те ще проявят интерес, смята той.

Investor.bg избра да отбележи своята 15-та годишнина, като включи студентите и младите предприемачи. Така на 9 май в УНСС е насрочена поредната лекция с Николай Василев, Любомир Дацов и Любомир Леков.

На въпроса какво ще бъде посланието към студентите, Леков каза:

"Не трябва да работи човек като луд за пари, а да направи така, че парите да работят за него“. Според него в момента  чрез онлайн платформите търговията все повече се превръща в хазарт.

„Краткосрочната търговия е вид хазарт. За съжаление, точно тя е интересна за младите хора. Успешното инвестиране е, когато няма емоция. Има ли голяма възбуда, много голяма е вероятността да сбъркаш и загубиш", заяви той.

По отношение на стартъп средата в България предприемачът каза, че дори само фактът, че съществуваме на картата, вече е достатъчно впечатляващ. "Създаде се една култура. Нещо се случва в София, предприемачите търсят общност, за да комуникират проблемите си“, смята той.

Според него не може да се говори за балон в българското стартъп общество, тъй като инвеститорите знаят предварително, че от 100 компании две-три ще са успешни. "Балон по-скоро може да се появи в САЩ, защото всички искат да дават парите си в Силициевата долина", допълни той.

Бъдещето е в разработването на софтуер, в който дроновете да се управляват сами и тази идея тръгва от България, каза още той.

Запитан за бъдещето на финансовите медии по света, Леков посочи, че не очаква драстична промяна в икономическите издания след още 15 години. Все повече ще нараства значението на мобилните устройства, скоростта на получаване на информацията и възможността това да става в избрано от нас време и място.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
само да се уточня съвсем правилно, че типа Капитализъм който беше модел за успех и пример с държава САЩ е на изчерпване тъй като този модел води до индивидуализъм и монополизъм, т.е. както е сега 1% свръх богати 99% голи и боси. В живота обаче не печели идивидуалиста, а групата и нещата с икономическия модел ще се променят рано или късно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
аз, че съм *** *** съм и не го отричам нито съм гений нито съм хванал Господ за шлифера. Но много ме дразни когато някой някъде ходи на почивка в Америката и почне да предава разни неща които не са по неговия калибър разбираш ли ме правилно ? Сега този бизнесмен напрайл Инвестора ми ок страничка няква там дет ръси американска пропаганда и вече "учи подрастващите" как те да карали парите да работели за тях което всеки от нас знае, че това идва от САЩ. Ееее като идва от САЩ като ги гледам колко са цъфнали и вързали сега в тоя момент с 19 трилиона дълг и масово фирмите им избяхват данъци в офшорки и американските данъкоплатци са със скъсани джобове тоя тип капитализъм може просто да го забрайм където ни пророкува г-н Леков. В UK работата отива на съвсем друго ниво, т.е. Shareholders в дадена компания няма да са само дерибеите ами работниците също т.е. отиват към Комунизъм и това са предложения от Laibor Party мисля че бяха .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
хамстер
преди 8 години
тука повечето интересни мнения и разсъждения се пишат и четат ВЪВ ФОРУМА и в КОМЕНТАРИТЕ под статиите. и за съжаление те са поверени на зле подбран персонал, за справка - "модераторката" амстердам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
хамстер
преди 8 години
тука повечето интересни мнения и разсъждения се пишат и четат ВЪВ ФОРУМА и в КОМЕНТАРИТЕ под статиите. и за съжаление те са поверени на зле подбран персонал, за справка - "модераторката" амстердам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
и в допълнение тези американски правила да "накараш парите да работят за тебе" първо не работят в България или на 50% половинчато и второ това е само от няма и 30г. преди нямаше такива филми. Ако се сменят правилата както вече споменах (те се сменят през 50г. грубо) и буржоа сме имали в началото на ХХ век - то тогава всичко е довиждане, както е станало през 1944г. както стана и през 1990г. ако нещо се случи с ЕС то тогава правилата ще бъдат сменени за пореден път както и парите .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
rover
преди 8 години
Доживях да видя нещо смислено, написано от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
"Не трябва да работи човек като луд за пари, а да направи така, че парите да работят за него.-------------------------------------------------------------------------------------------------------това е плагиатстване от големите риби за съжаление нашата риба не е толкова голяма за да си ги позволи тея фрази. Това могат да го кажат само тези които издават парите не мишоците ...... Този който контролира парите той е истинския master, ако утре той смени правилата малкия мишок започва от начало с натрупаните хартии и се е случвало неведнъж в България също или може би Леков е забравил ? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Durankev
преди 8 години
Никога "парите" не работят. някой работи за друг, париш - пари прим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Repoman
преди 8 години
За младите е привлекателна краткосрочната търговия, защото обикновено с такава започваш. Рядкост са такива които се мятат на дълбокото за 10г. позиции.Обаче, проблемът е многото евтини пари които търсят къде да се инвестират, то затова и толкова много са инвестициите в стартъи, защото няма голям избор, навсякъде е бъкано с евтини пари. Което изкривява нещата и пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Boyan Asenov
преди 8 години
Честит юбилей и от мен! Един съвет - никога не ставайте жълти! Зеленото ви ходи повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още