IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Леков: Човек трябва да направи така, че парите да работят за него

Краткосрочната търговия е вид хазарт. Успешното инвестиране е, когато няма емоция, коментира предприемачът

13:42 | 19.04.16 г. 30
<p>
	<em>Любомир Леков, член на Надзорния съвет на Инвестор.БГ АД</em></p>

Любомир Леков, член на Надзорния съвет на Инвестор.БГ АД

Човек трябва да направи така, че парите да работят за него, заяви предприемачът Любомир Леков, основател на Investor.bg, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира, че финансовият пейзаж в България се промени доста в сравнение със средата отпреди 15 години, когато бе създаден Investor.bg.

"По това време нямаше достатъчно информация. В този климат се сключваха много сделки, като едната страна разчиташе, че другата не знае каква е пазарната цена. Беше станало принцип, че за да направиш пари, трябва да излъжеш", коментира той.

За ситуацията на БФБ той заяви, че ще е много добре, ако има повече листнати IT компании, след като това направи „Сирма“. IT секторът и аутсорсингът в момента са фактор за България, коментира той. 

Любомир Леков обясни, че е приел като лична кауза финансовото образование, което е на ниско ниво не само в България, но и на развит пазар като този в САЩ. Според него дори в първи клас могат да се въведат някои теми. Децата всеки ден получават пари и когато им се каже, че те могат да се увеличат, те ще проявят интерес, смята той.

Investor.bg избра да отбележи своята 15-та годишнина, като включи студентите и младите предприемачи. Така на 9 май в УНСС е насрочена поредната лекция с Николай Василев, Любомир Дацов и Любомир Леков.

На въпроса какво ще бъде посланието към студентите, Леков каза:

"Не трябва да работи човек като луд за пари, а да направи така, че парите да работят за него“. Според него в момента  чрез онлайн платформите търговията все повече се превръща в хазарт.

„Краткосрочната търговия е вид хазарт. За съжаление, точно тя е интересна за младите хора. Успешното инвестиране е, когато няма емоция. Има ли голяма възбуда, много голяма е вероятността да сбъркаш и загубиш", заяви той.

По отношение на стартъп средата в България предприемачът каза, че дори само фактът, че съществуваме на картата, вече е достатъчно впечатляващ. "Създаде се една култура. Нещо се случва в София, предприемачите търсят общност, за да комуникират проблемите си“, смята той.

Според него не може да се говори за балон в българското стартъп общество, тъй като инвеститорите знаят предварително, че от 100 компании две-три ще са успешни. "Балон по-скоро може да се появи в САЩ, защото всички искат да дават парите си в Силициевата долина", допълни той.

Бъдещето е в разработването на софтуер, в който дроновете да се управляват сами и тази идея тръгва от България, каза още той.

Запитан за бъдещето на финансовите медии по света, Леков посочи, че не очаква драстична промяна в икономическите издания след още 15 години. Все повече ще нараства значението на мобилните устройства, скоростта на получаване на информацията и възможността това да става в избрано от нас време и място.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ами това зависи от качествата на индивида именно "алчнотията". Така сме родени и от нас зависи дали тези качества ще бъдат "доразвити" или по някакъв начин "избутвани в страни". На какво ни учи западния модел на индивидуализъм и алчнотия, на какво ни учеха *** "трябвало да сме били всички равни" да ама някои бяха по-равни от равните както е сега в ЕС. Трябва някаква концепция за някакъв лимит индивида да знае, че там е предела и точка. В някаква фирма бях чел, че най-големия шеф има право да печели най-много 6 пъти повече от най-ниския работник в йерархията било хигиениста било лафкаджията и това е ок, както и акционерите на дадена компания да са работниците и всички да взимат решения в процеса на фирмата в дискусия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 8 години
Краткосрочната търговия е вид хазарт. Успешното инвестиране е, когато няма емоция, коментира предприемачътглупакkkkkkk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Пожелавам на Любо (понеже сме състуденти) да е все така успешен ! Пожелавам на Инвестора да държи ниво, както е казал 1 - да си останете зелени, а не жълти ! Пожелавам Ви да сте безпристрастни и компетентни.Пожелавам Ви и много интелигентни читатели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
Краткосрочната търговия е вид хазарт. Успешното инвестиране е, когато няма емоция, коментира предприемачът ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Ами не баш. Това което си написал е само половината от нещата.Неизбежно е люшкането между двете крайности - крайността в която индивида (Капиталисъм и т.н. ?) е център на развитието и крайността в която групата печели (Социализъм и т.н.?).Нещата винаги са някъде по средата.. и да бавно но сигурно наближава края на империята САЩ. И колапса ще дойде от вътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
LeutenantScheisskopf
преди 8 години
печелиш ееш ама изтрещяваш и ставаш клиент на мед. индустрията, в крайна сметка по-добре е риска да се разпредели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
LeutenantScheisskopf
преди 8 години
или си хващаш рускиня или българка за гадже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
"В живота обаче не печели идивидуалиста"----------------------------------------------------------------------------------------Еми ето това е много як контроверс за Капитализма и успеха в САЩ. Значи какво е Капитализма? всеки от нас е играл Monopoly и знае как завършва играта с 1 играч обрал останалите. Значи прокламират Капитализъм как да се ръководи фирма за да бъде успешна и за да бъде над всички други като ги "изяде" обаче "не печелел идивидуализма" в същото време .... Ми да така е рано или късно групата ще се разбунтува защото са мнозинство и не искат да мизерстват и ще съборят монополиста, т.е. този който се е докопал до кокала така да се каже ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
sdar
преди 8 години
Парите по принцип може да работят ако са ограничен ресурс. Но в наши дни на тези символични нива на лихвите, пари има бол и не са някакъв ценен ресурс, всеки се чуди къде да наръга кеша, защото така е свикнал че кеша требе да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
"В живота обаче не печели идивидуалиста"Това не е винаги вярно, да не кажа погрешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още