IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва да се увеличи гарантираният минимален доход, смята експерт

С укрепване на социалната и осигурителната система може да се пребори бедността, препоръча Ваня Григорова от Сдружение "Солидарна България"

10:10 | 26.04.17 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria &nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria  

В последните препоръки на Европейската комисия се посочва, че гарантираният минимален доход в България трябва да се увеличи, тъй като размерът му е изключително нисък, а критериите за достъп до него - изключително рестриктивни.

Това коментира Ваня Григорова от Сдружение "Солидарна България" в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че това е нещо, което никой от кандидатите за управляващи не обеща и което не се предвижда да бъде въведено.

“Администрираните разходи на Агенцията за социално подпомагане са едва 3,5% от текущите разходи в държавния бюджет. Голяма част от социалното перо са пенсиите”, отбеляза Григорова.

Тя напомни, че „устойчиво сме окупирали първо място в Европейския съюз по бедност“.

"Най-близо до нас е Румъния, но с около 12% надолу. Рядко посягаме към инструментите, с които боравят традиционно социални държави като Швеция и там трябва да търсим разковничето", препоръча Ваня Григорова.

Според нея вариантите са два – укрепване на социалната и осигурителната система и то основно с кампании, които да покажат на работещите защо трябва да се осигуряват на реалните заплати, което от своя страна ще изветли икономиката.

"Вторият механизъм е синдикализацията, защото дори Международният валутен фонд в свой анализ от 2015 година посочва, че там, където синдикатите са слаби  – неравенствата са големи, заяви Григорова. – Ако има политическа воля, могат да бъдат предприети редица мерки в областта на социалната политика, сред които подобряване работата и функционирането на домовете за възрастни хора и социална помощ при закупуването на лекарства."

По отношение на предлаганите мерки в социален аспект от страна на следващото правителство Григорова смята, че не се предвижда въвеждането на нови мерки, подчертавайки опасението, че има вероятност дори да бъдат орязани всички социални плащания.

Защо ако се въведе автоматичен механизъм на индексиране на минималната работна заплата, тя ще се замрази на много ниски нива?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
cokrat1
преди 6 години
Всички казват какво да се направи ...вкл. и тази госпожа. Ясно е, че винаги става въпрос за повече пари в социалните сфери. Но не казват откъде да се вземат парите за тези неща които казват. А, пари в държавата има предостатъчно...но, защо тия г-да не смеят да кажат какво да се пипне в данъчно-осигурителната система. Явно се притесняват от нещо. Какво е само те си знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 3
IQ96
преди 6 години
Искрено ме учудва "набиването" на мантрата, че сме най-бедни, най-зле и т.н. в ЕС. Е и на кое място да сме, след като имаме толкова много инвалиди, политици, полицаи, чиновници, м**гали, прости и НЕквалифицирани хора (даже не кадри) и още мнооого такива илитерати??? Пред кои да сме: пред чехи, словаци, поляци и унгарци???До като работещите (ама истински) създаващи благата, (както и в областта на услугите) са малцинство-не ни очаква нищо добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 6
Гари
преди 6 години
И по какво е експерт тази? Всеки, който твърди, че с повече преразпределение едно общество ще стане по-богато, е или твърде глупав или твърде мързелив. Отчайващо е, че такива безсмислици се дава трибуна и Блумбърг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още