IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се чувстват застрашени от Китай, защото са свикнали да са лидер

Пекин възприема България за южен вход към Европа, твърди Ма Инг от Българо-китайската търговско-промишлена палата

11:48 | 26.03.18 г. 17
САЩ се чувстват застрашени от Китай, защото са свикнали да са лидер

Съединените щати се чувстват заплашени (в икономически аспект, б. ред.), защото са свикнали да бъдат световен лидер от 100 години насам. Това мнение изказа Ма Инг от Българо-китайската търговско-промишлена палата в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

„САЩ ще продължат да бъдат най-силни, но разликата между двете икономики ще продължи да намалява и напрежението между двете страни няма да изчезне", каза гостът.

„Всички останали държави бяха много по-назад от САЩ. Но Китай е изключително голяма страна и икономиката ѝ все повече се доближава до тази на САЩ. Естествено е да във Вашингтон да се чувстват притеснени. Но останалите страни не би трябвало да се чувстват застрашени. Китай се опитва да поддържа приятелски отношения и да насърчава инвестициите, така че взаимовръзките с различните държави да бъдат благоприятни и за двете страни", добави Ма.

По думите му за Китай България е южният вход на Европа. Страната ни е член на „групата 16+1“ и има уникална и много важна роля за китайското правителство.

„Политиката на Китай е постоянно да се опитва да подобри отношенията между Китай и България и да увеличава инвестициите за България", поясни гостът.

Според Ма решението на китайското правителство страната де бъде по-отворена към чуждестранни инвестиции е изключително важно за националната промишленост.

„Китайската икономика към момента е стабилна. Ръстът леко се забавя, но това се прави нарочно. Нивата все още са над 6%, което е доста добър темп на растеж. В момента правителството въведе много мерки за преструктуриране на цялата икономика и изглежда, че в момента тези мерки работят".

Ма не мисли, че скоро време Китай може да задмине САЩ и да се превърне в първа световна икономическа сила, а по думите му правителството разбира ситуацията много ясно.

Ако двете най-силни икономика на света, САЩ и Китай, не постигнат търговско споразумение това ще се отрази много негативно, както на икономиките и на двете държави, така и на световната икономика, подчерта гостът. "Но мисля, че лидерите на двете страни са наясно с това и все още съм положително настроен. Смятам, че ще се постигне договорка, за да се овладее тази назряваща търговска война".

Има ли основание да се говори, че Китай нарушава правилата на Световната търговска организация? Как назряващата търговска война се отразява върху финансовите пазари и какво да очакваме в бъдеще?  Повече вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
Психолозите спорят, какъв е % на хора във всеки народ, които неадекватно възприемат действителността или отказват да я приемат.За сега са се спрели на около 5% за всяка нация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 6 години
разбира се че го прочетох (повечето пъти те чета)... прсто пак си извадил генерални изводи, които не са много точни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
Що е рекъл Кенеди, след като СССР изстрелват спътник и космонавт в космоса:"Битката я изгубихме още на учебните чинове".С'я най-the-best-of-the-best нацията често не учи математика, физика, химия... Прогнозите са да отидат на 3-то място след Индия. Много скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 8
michaelis12
преди 6 години
е свикнали, свикнали колко да са свикнали ?! само през последните 30г. "беха лидер" ама тва не е лидер, а некой който беше главен унищожител на всьо и вся дори и на собствената си страна, те и други държави са били лидери през вековете но са остаяли поне нещо а тия камик върху камик не остайха. Ако Сашовци беха строители, а не грабители и рушители всички щеха да си ползват долара вовеки и да ги глеат в очите, но тия кат са алчни и простти, трупат печалби в офшорки некви трилиони дет стоят и нищо не праят освен пукотевица, нормално да не са лидер повече ..... И не Пекин само, а всеки по-добре с географията види, че ние сме един от двата входа за Европата ..... и английското племе треаше ни разтурят колибата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
А ти как разбра какво съм написал, като изобщо не личи да си го прочел? Или апеш по дифолт - такъв ти е уиндоския драйвър...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 22
khao
преди 6 години
но не винаги лидерската позиция е отстъпвана след война ... както и не винаги след война лидера се променя :):) така че и ти си написал едни алабалистики като статията :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
След всяка война има победител и той се превръща в лидер на пространството, засегнато от войната. Победените и други, принудени да се подчиняват на лидера, търсят възможност за реванш или просто търсят начини за съпротива на лидера. И така, до следващата война, след която отново се пренареждат позициите според изхода от нея... Поне до момента, гледайки назад в историята, никой не е успял да остане "вечен лидер"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още