IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще тръгнат ли и заплатите в IT сектора надолу?

Сега на пазара на труда има много повече качествени кадри, които са готови да започнат работа веднага

10:18 | 24.04.20 г. 20
Ще тръгнат ли и заплатите в IT сектора надолу?

Натиск в посока надолу на заплатите в IT сектора неминуемо ще има, ако кризата продължи още няколко месеца. Това ще е естествен процес, защото в последните години възнагражденията бяха изкуствено завишени. Ако има известно понижение обаче, то в никакъв случай няма да е драстично. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Иванов, основател и изпълнителен директор на Noble Hire.

“Има намаляване на активността на компаниите от IT сектора, но не е сериозно. За момента тази индустрията е най-слабо засегната от всички останали”, отбеляза Иванов и добави, че компаниите от бранша правят всичко възможно да задържат кадрите си. 

По думите на Иванов най-слабо засегнати от сектора са продуктовите фирми.

“В настоящата ситуация се ползват много онлайн решения, които заместват пряко хора”, уточни той.
Според експерта след началото на коронакризата на пазара на труда има много повече качествени кадри, които са готови да започнат работа веднага.

“До преди месец и половина качествените кадри, свободни на пазара, бяха рядкост. Търсенето беше прекалено голямо спрямо предлагането”, добави гостът.

Иванов очаква кризата да е продължителна, като смята, че отшумяването ѝ след три, шест или дори девет месеца е много оптимистична прогноза. “След нея обаче компаниите ще са много по-отворени за предоставянето на възможност за работа от вкъщи”, смята той.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Явно не разбираш от бизнес, но ще се опитам да ти обясня. Това не ти е обикновена търговия - днес купуваш стока, утре започнаш да я продаваш и почти веднага имаш приходи. Разработката на IT продукт може да отнеме месеци и години, а приходите ги очакваш едва след като вече си създал готов продукт. Дотогава - само разходи: заплати, осигуровки и хиляди други неща. Нямаш идея колко бързо се топят парите когато нямаш приходи. Затова ти трябват инвестиции и то сериозни! Също инвеститорите да поемат и част от риска.Не искам повече да споря на тази тема, казах си мнението и мисля, че го формулирах достатъчно ясно. Кой не е съгласен - да е жив и здрав! Бъдещето ще покаже дали съм бил прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Най-скъпото нещо в повечето ИТ фирми са заплатите на персонала, 30 компютъра са 30к лева. (да не говорим, че винаги може да вземеш 2ра ръка оптиплекси за 400лв парчето), ако нямаш сървъри, то ти други разходи освен наем/ток/вода - нямаш. Да не говорим, че може всеки да работи от вкъщи, което ще премахне предходните три.Няма бизнес, който да няма нужда от приток на пари. А стартъпите са си рискови по начало. Един успява, 1000 не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Всеизвестно е, че IT сектора има огромна и постоянна нужда от приток на пари. Тези инвестиции се считат за високо рискови.---всеизвестно е явно само на теб :):) от икономическа гледна точка ИТ-то съкращава разходи! Стартъпи се правят зада се източва капитала на пишман инвеститорите! :)Може би объркването ти идва от това че си мислиш че компании като Юбер, АирБнб се водят за ИТ, а реално не са !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Забравете за момент техническата страна и погледнете от чисто икономическа гледна точка. Кризата тепърва започва и ще продължи с години. Всеизвестно е, че IT сектора има огромна и постоянна нужда от приток на пари. Тези инвестиции се считат за високо рискови. Но във времена на криза рисковите капитали се свиват като спаружена стафида. Повечето "стартъпи" които се нароиха напоследък ги считай за окапали. Но и по-сериозните IT фирми ще имат проблеми. Вероятно ще им се наложи да замразят или прекратят много проекти поради липса на финансиране. По въпроса за заплатите, вероятно най-качествените IT кадри ще си запазят цената. Но далеч не всички са такива и те ще трябва да избират между по-ниска заплата, или това да останат без работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
mrynmryn
преди 4 години
Аз работя в ИТ сектора, за момента промяна на работата в нашата фирма няма. Дори преди дни ми повишиха заплатата. Ние правим реален продукт, който в големи фирми, може (зависи от размера на фирмата) да спести много пари и физическа работа, като намали и грешките, правени от хората, занимаващи се с това. Няма нищо общо с дотнет балона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
kranc_mk
преди 4 години
Аз не съм ИТ, но тука сбърка. Кризата го доказа, че човечеството е най-зависимо от 5 сфери за да оцеле в изолация. 1. Производство на ток, 2 Производства на храна, 3 Производство на лекарства, 4 Логистика на 2 и 3, 5 Интернет и софтуер. Къде видя срив за потенциал на заплатите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
nikiangel
преди 4 години
.com Балона беше чист балон. Какво точно произвеждаше? Какво се крепеше на него? Със спукването му какво точно се промени, какво спря да работи, освен балъците които изгоряха, и тарикатите които се нагушиха с пари?При сегашните технологични решения, една седмица без надежден съпорт и се връщаме към натуралната размяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 4 години
и какво общо има дот ком балона със заплатите на този сектори ? а сега сериозно, има ли смисъл да се коментира статия с въпрос за заглавие ... НЕ! Като на всякъде, така че е и при ИТ-то ... ако искаш качество ти трябват качествени хора, ако можеш да направиш компромис с качеството може да намалиш заплатите... иначе после ти излеза по скъпо винаги ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
От друга страна се очаква през следващите години да настъпи майката на всички кризи и кой сектор смяташ, че ще изгърми един от първите? Спукването на дот-ком балона помниш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
nikiangel
преди 4 години
Експоненциалното усложняване в информационните технологии предоставящи съвременни решения, сериозно надвишава броя на кадрите които могат да поддържат тези усложнени решения.Горното предполага само растеж в заплащането, и то солиден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още