IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще доведе ли състезанието между партиите за бюджета до финансов срив?

Инфлацията се бори с рецесия, смята доц. д-р Виктор Йоцов, преподавател в Катедра "Финанси" на УНСС

23:00 | 07.11.22 г. 1
Ще доведе ли състезанието между партиите за бюджета до финансов срив?

Има опасения, че между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет на България депутатите ще бъдат в състезание кой е по-загрижен за обществото и ще валят предложения, които в крайна сметка няма да бъдат подкрепени политически. Причината за това е, че има много сериозна опасност това да доведе до финансов срив. Такова мнение изрази доц. д-р Виктор Йоцов, преподавател в Катедра "Финанси" на УНСС, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Опасността такова поведение да доведе до финансов срив нараства. Ако съдим по това, че спредът между доходността по ценните книжа в България и Германия вече надхвърли 200 базисни точки, това е много сериозен показател, че нещата не се развиват добре", посочи Йоцов.

Според него инфлацията се бори с рецесия. "Затова трябва да има политическа партия да застане и да го каже честно, както преди години Чърчил беше казал: "Обещавам ви само кръв, сълзи и пот". Но това никой не може да го каже в момента, защото политическата ситуация не го позволява. Оттам следва загриженост на хората, следват компенсации, те се превръщат в инфлационни очаквания и така можем да вървим безкрайно време", обясни гостът.

"Пикът на инфлацията е преминал, ако не се намери някакъв нов шок, който да я подбутне отново. Да не забравяме, че политиките на централните банки ще започнат да дават ефект, но винаги има едно забавяне от година - година и нещо", коментира доцентът.

За риска България да изпадне в необходимост от нови и нови дългове гостът каза, че има два възможни подхода. "Единият е да гледаме абсолютната сума, която е сравнително ниска - все още сме малко под 30%. В сравнение с други европейски страни, дори и да стигне 38 и 40%, не е страшно. Това, което е неприятното, е темпът, с който нараства. С по два-три пункта да се покачва, това е лошо", каза Йоцов.

Той прогнозира, че страната ни навлиза в един тежък период. "Повече от 25 години не сме изпитвали такова сериозно напрежение и усещането ми е, че тепърва нещата ще се влошават", подчерта Йоцов, като добави, че това ще зависи продължителността на политическата безпътица.

"Май само се правят, че правят правителство. Тезата, която отговаря на реалността, е, че всички искат да има нови избори през март догодина и за това всичко сега се забавя - чрез всички срещи, преговори, консултации. Само и само да се продължи до края на годината и защото никой не иска да управява през зимата. Всички са в ступор, което от икономическа гледна точка това е пагубно", смята Йоцов.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
До два часа след прекратяване на лош метод за работа на Министерството на финансите се спира развитие на сегашната инфлация. Кратко за ситуацията: Сега се употребява създаващ щети метод за работа на Министерството на финансите. Държавната финансова грешка причинява сегашната инфлация. Заради сгрешената финансова политика правителството има сегашните дългове. Централната банка не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още