IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Брашнаров: Инвестицията в хора е по-важна от размера на печалбата

Какво трябва да е бизнес развитието на IT компаниите, коментира основателят на "Немечек България"

20:45 | 16.02.23 г.

Всяка инвестиция в хора те прави по-добър и по-конкурентен. Инвестицията в хора е по-важна от размера на печалбата. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Брашнаров, основател на "Немечек България", в коментар по повод съкращенията на персонал от големите IT корпорации.

IT експертът напомни, че те непрекъснато и арогантно „пазаруваха“ хора по цял свят, но сега ги освобождават без особена емоция. „Компаниите имат собствена корпоративна политика и донякъде е разбираемо това, което се случва там. След време, когато трудният период отмине, те отново ще започнат да наемат и с повече пари вероятно ще успеят отново да привличат хора, но вече не става дума само за пари, а за култура и ценности“, посочи Георги Брашнаров. Той потвърди, че "Немечек България" планира да разшири екипа си на фона на новините в последните месеци за съкращение на големите технологични гиганти в САЩ.

"Бъдещето за нас продължава да бъде умерено оптимистично. Ние сме предприемачи и виждаме сегашните процеси, които се случват в света, по-скоро като възможност, отколкото като бариера и преграда за следващо развитие. България вече има едно супер добро позициониране на световните пазари на този тип услуги и продукти, и сега е моментът да се възползваме", коментира той във връзка с икономическите предизвикателства в сложната геополитическа обстановка, които се отразяват върху бизнеса на "Немечек България".

По думите му бизнес стратегията през всичките години на развитие на компанията разчита на гъвкавост, дългосрочни партньорства, балансирано развитие без скокове и без поемане на огромни рискове. „В същото време поемането на риск е част от нашата професия. Нашето бизнес развитие винаги е между 15 и 20% ръст, никога над 50% ръст или никога отрицателни ръстове“, разкри мениджърът.

Брашнаров посочи, че изкушението да се реализира по-висок ръст се преодолява, когато „като собственик погледна към екипа и клиентите и към отговорността, която имам към тях“.

"Всяка инвестиция в хора, всяко добро отношение към този конкурентен фактор, те прави по-добър и по-конкурентен. Може да не е веднага, но след няколко години или месеци (защото циклите станаха вече доста бързи), това те прави вече по-различен от останалите", посочи предимствата на печелившата стратегия основателят на "Немечек България".

Има ли проблем с кадрите за IT сектора? Какво трябва да е образованието, за да помогне за ускорението на дигитализацията във фирмите? Как ще помогнат на хората новите технологии от типа GPT (Generative Pretrained Transformer)? Как се прави софтуер в крак с тенденциите?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още