IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как високите цени на суровината поставят в риск български дървообработващи компании?

Някои фирми от сектора са намалили производствените си мощности с между 50 и 70%

21:55 | 20.02.23 г. 2

Грешни политики в областта на горскостопанския сектор може да се окажат причина големи компании да преместят производството си извън България. Това каза проф. д-р Васил Живков от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира новината, че ключови заводи в дървообработващия и мебелния сектор спират работа заради високите цени на дървесината. 

„Имаме огромен запас от дървесина - може би 800 млн. кубика. Вместо да подпомогнем нашата индустрия, точно през 2021 година, когато далекоизточните производители загубиха пазарите си в Европа заради транспортни разходи, и ние да вземем техния дял, ние се съсипахме поради грешни политически движения“, коментира Живков.

Данните от членовете на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост показват, че в този сектор има големи компании, инвестирали стотици милиони, заяви гостът в предаването.

"Те не могат да решават проблемите си на парче и се нуждаят от дългосрочна стратегия и планиране на дървесината, която ще ползват. Тъй като нямат предвидимост и играят хаотично на някакви търгове, са намалили производствените си мощности с между 50 и 70%. Има реална опасност тези компании да преместят производството си от България, защото в Румъния, например, има по-добра политика от нас в областта на горскостопанския сектор", обясни събеседникът.

"В мебелната промишленост един от най-големите производители на столове, не само в България, но и на Балканите, премина на една смяна. Загуби около 30-40% от договорите с крупна, голяма, световна верига за мебели, точно поради непосилните цени на дървесината. Това означава освободени хора, намалени приходи за бюджета. Всичко това е много негативен процес, който се случва в държавата ни", посочи Живков. 

"През 2021 г., след като се отърсихме от шока на Covid-19, видяхме светлина в края на тунела и започнахме да работим на високи обороти. Пазарите се развиваха в България и извън нея. Тогава се случи едно извънредно събитие - един служебен министър, проф. Христо Бозуков, под въздействието на един изп. директор на Изпълнителната агенция по горите, реши, че трябва да се намали добива на дървесина в горите във фаза на зрялост, вековните гори, с 30%", каза гостът. "Първоначално ние не очаквахме, че ефектът на тази заповед ще бъде толкова голям, но постепенно към края на годината забелязахме, че освен, че е намалял добивът на дървесина, тази заповед даде начало на спекулата с дървесината. Тази спекула трайно се намеси през 2022 година". 

"По данни на НСИ за горскостопанските продукти 39,5% е увеличението на цените им през 2022  г. спрямо 2021 година, като има продуктови групи, които са с увеличение над 50%", посочи още той.

Не можем да бъдем конкурентни с тези цени, като към това трябва да добавим и спекулата, коментира гостът.

Разбира се, има и други фактори, подчерта проф. Живков и спомена за войната в Украйна, която ще има отрицателен ефект върху наличния пазар на дървесина.

"По-скоро причините са вътрешни. Има и обективни фактори. Например дърводобивът е изключително изостанал и нерентабилен и неефективен, с много остаряла техника и недостиг на работна ръка. … нямаше инвестиции през последните 20 години. Този сектор беше изпаднал от програмите за конкурентоспособност. Той не получи никакви субсидии, за разлика от земеделските производители и логично изостана. За разлика от дървообработващите и мебелните фирми. Това е една от негативните причини за състоянието на този пазар. Дърводобивът изостава от дървопреработването", заяви Живков.

Конфронтацията с търговците на дървесина е път, по който работещите в дърводобивната индустрия не могат да си позволят да поемат и за това подаването на сигнали за спекула е деликатна тема, обясни събеседникът.

"Мога само неофициално да казвам, че има спекулативен феномен, не е изцяло само той, като има още много причини, свързани и с управлението", смята Живков.

Вижте отговора във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Нема страшно, инджинерите ще разработят плоскости от бръмбари и мравки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
То и горивата бяха скъпи и правителството даде за няколко месеца по 25 стотинки до 50 литра. Не че сега са много евтини. Да им дадат и на тия предприятия по 25 стотинки за няколко месеца и готово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още