IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви сигнали даде срещата на лидерите на страните от Г-7?

Байдън говори за размразяване на отношенията с Китай, но твърдият подход ще продължи, смята д-р Румена Филипова, председател на Института за глобални анализи

22:45 | 23.05.23 г.

На срещата на лидерите на страните от Г-7 в Япония бе даден явен сигнал, че няма да има разколебаване в помощта за Украйна. Това каза д-р Румена Филипова, председател и съосновател на Института за глобални анализи, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Солидарността на Запада се прояви и в обявените програми за обучение на украински пилоти на американски изтребители F-16, което сигнализира, че такива самолети може да бъдат предоставени на Киев в близко бъдеще, посочи събеседникът.

По думите на Филипова това ще е дълъг процес и не е известно кога или колко машини могат да бъдат изпратени. „Но важното в момента е да се тества какво оборудване може да бъде предоставено на Украйна, без да се предизвика прекалено агресивна реакция от Москва“, смята анализаторът. И допълни, че по подобен начин първоначално нямаше нагласи за изпращане на тежко въоръжение, но в първите месеци на 2023 г. Киев започна да получава танкове за пролетната си офанзива.

Според Филипова Киев разбира много добре, че ако използва това въоръжение за агресия и атаки срещу руска територия, такива действия ще застрашат бъдещата подкрепа от Запада.

По думите на анализатора един от основните въпроси в геостратегически план е да не се сближават Русия и Китай прекалено много. Байдън говори за размразяване на отношенията с Китай, но твърдият подход ще продължи, смята анализаторът.

„Би могло даже да има известни реверанси от Вашингтон към Пекин, ако това допринесе за положително развитие на войната в Украйна, но в дългосрочен план основната тенденция е за противопоставяне между САЩ и Китай“, коментира гостът.

Филипова посочи, че целта е да се развиват конструктивни взаимоотношения с Китай, без това да води до ескалация и конфронтация. „Но ако прегледаме реалните мерки, които се вземат, и резултати от срещата, виждаме, че твърдият подход ще продължи, дори да не се назовава Китай, каза гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още