IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загоров: Надяваме се фабриката ни за рециклиране на турбокомпресори да поеме 80% от операциите

В България, за разлика от други страни от ЕС, за момента няма стимули за кръговата икономика, посочи управителят на "Турбо гарант"

17:09 | 15.06.23 г.

На българската фабрика за рециклиране на турбокомпресори се възлагат големи надежди да поеме около 80% от операциите в тази област. Изборът на белгийската компания Turbo's Hoet Group, която откри новата си фабрика в Индустриална зона София-Божурище, за да построи нови мощности в България, беше заради добрия местен екип. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Георги Загоров, управител на "Турбо гарант".

Той обясни, че Turbo's Hoet Group започва с ремонти на турбини, като преминава постепенно и към рециклиране, като в началото на 90-те години на миналия век се появява и първата фабрика за рециклиране. В момента има производства в Белгия, Нидерландия и Румъния, като фокусът ще се измества към Източна Европа.

По думите на Загоров решението за построяване на нови мощности в България е било заради добрия местен екип. В момента компанията изцяло обучава работниците си, подпомага и студенти. Сега в нея работят близо 40 човека, но има планове за разширяване в бъдеще.

Георги Загоров постави въпроса с работната ръка, която според него е „бич за всеки бизнес“ и в България има четири-пет такива сфери, свързани с автомобилния сектор. Според него това е основната пречка на бизнеса да расте. Той обърна внимание на факта, че в компанията са разработили собствен модел на обучение, който подпомага бързото навлизане на работниците в процесите, като им се предоставя възможност да се развиват в избрана от тях сфера.

Мениджърът потвърди, че рециклираните турбини ще се предлагат в България и в международната мрежа на компанията Turbo's Hoet Group. „При рециклирането износените елементи често се заменят с по-модерни, а и процесите на тунинг постоянно се развиват. Една рециклирана турбина има много добър вторичен живот. Всъщност това е частта ѝ от концепцията за кръговата икономика“, коментира Загоров и поясни, че с навлизането на електромобилите турбината става ненужна, но пълната замяна на традиционните двигатели е много далеч в бъдещето.

Мениджърът потвърди, че в компанията вече се мисли за алтернативни занимания около електрическите автомобили. „Опитаме се да мислим напред, защото само така една компания може да стои на гребена“, прогнозира той, но не даде повече подробности за плановете на "Турбо гарант".

Загоров напомни, че в България за разлика от други страни от ЕС за момента няма стимули за кръговата икономика. „В края на 2022 г. Министерският съвет прие стратегия за преминаване към кръгова икономика, но приложението ѝ не е оптимално“, е мнението на предприемача.

Кои елементи може да бъдат използвани отново при сглобяването на нова турбина? За кои двигатели рециклира турбини фабриката? Ще създаде ли индустриалната зона Божурище добра транспортна връзка на логистичните компании на нейната територия?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още