IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се възползва ли българският бизнес от настъпващата рецесия в Германия?

Какво прави страната ни привлекателна в икономически аспект за германските инвеститори, коментира Иван Тихов от Германската бизнес асоциация BVMW eV Bundesverband

15:09 | 29.06.23 г.

Рецесията в Германия ще бъде дълбока. Сега сме в началото. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Иван Тихов, представител за България в Германската бизнес асоциация BVMW eV Bundesverband. Според него има доста фирми, които нямат чувство, че са стъпили във фалита. Но мисля, че сме в началото на една голяма рецесия в Германия, а това е много голяма възможност за България, посочи гостът.

"Златните години на България са започнали и са точно пред нас. В Германия се търси всичко, което е качествено – качествени продукти, дейности, стоки, хора. Това се отнася и за търговски фирми, ако стоката е качествена има интерес да се купува. Германският пазар е голям и като цяло гладен, включително и за български стоки. Бих казал на българските бизнесмени – действайте смело и стъпете на германския пазар", съветва той.

Иван Тихов посочи, че високите цени на енергията и на работната ръка оскъпяват производството и всички други дейности. „Германия е на прага на рецесия. Но това, което за една държава е проблем, за друга може да е възможност. Точно за това за България критичната ситуация в Германия е шанс", коментира той и за пример даде цената на електричеството в Германия, която е много по-висока, отколкото в България. „Тук електроенергията е на едни от най-ниските цени в цяла Европа и за това страната ни става все по-привлекателна дестинация за производство. Има германски компании, които вече са на ръба на фалита и те задължително трябва да търсят други места, където да инвестират и да произвеждат“, посочи гостът.

Според Тихов шансът на страната ни е да привлече фирми, които се затрудняват с големите разходи в Германия. По думите му у нас има икономически условия, които привличат германския бизнес – фирмите откриват по-изгодни възможности за производствата си, България е в ЕС, в НАТО, разходите са приемливи, има и много таланти и страната ни.

Тихов разкри, че след като е живял 33 години в Германия, решава да се върна обратно в България, за да помага на германски инвеститори, но и на български фирми да бъдат успешни заедно.

От двигател на европейската икономика да първа рецесия – какво се случва в Германия? По какво се различава бизнесът в Германия и какво е необходимо, за да открият българските фирми партньори там? По какъв начин германската бизнес асоциация BVMW eV Bundesverband помага на малките и средните предприятия за трансгранично сътрудничество? Какъв процент от разходите на работещите в Берлин отива за наем на жилище? Какви специалисти, дейности и продукти търсят германските компании в България? Заплаха ли е за икономиката на Германия предстоящата забрана на производството на двигатели с вътрешно горене от 2035 година?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още