IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли бизнесът у нас необходимата корпоративна сигурност?

Разузнаването е неизменна част от международния бизнес, посочи Иван Анчев, основател на Arcadia Solutions

16:00 | 24.10.23 г.

В геополитическата обстановка, в която се намираме, корпоративната сигурност е от изключителна важност за бизнеса. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria във връзка с влиянието на конфликта от Близкия изток върху сигурността направи Иван Анчев, основател на Arcadia Solutions – компания за консултантски услуги в сферата на сигурността.

Той подчерта необходимостта от анализи при предоставяне на услугите за корпоративна сигурност за международния бизнес. „Това все още не се осъзнава от масовата корпоративна среда в България, както и че услуга като бизнес разузнаването е неизменна част от нея“, посочи експертът.

Анчев обясни, че бизнес разузнаването представлява проверка чрез легитимни бази данни, например, на чуждестранен партньор за сделка, като се установява дали има криминални регистрации, контакти с политически лица, участие в санкционен списък.

По думите му при проверки от служители от ДАНС или МВР хората изпитват притеснение, а „трябва да са наясно, че службите могат да бъдат в помощ и подкрепа на тяхната дейност“.

Съветът на Иван Анчев е бизнес компаниите да наемат експерт по корпоративна сигурност така, както имат HR специалист и счетоводител.

Според него проблемът по отношение на службите за сигурност е, че през последните години се допусна да бъдат силно политизирани и това предизвиква несигурност в крайния получател. „Не би трябвало да се получава „политическо боричкане“ – то не е в полза на системата за сигурност“, е мнението на експерта. Анчев настоява ДАНС, която е информационна служба, да поддържа добра връзка с обществото, като разкрива заплахите пред него.

"Освен киберсигурността, човешкия ресурс, доверието е в основата на стълбовете на корпоративната безопасност. Както службите проникват в терористични групи, така конкурентна компания може да подстави агент на влияние“, предупреди експертът и смята, че са необходими ясни правила и базови познания на служителите по отношение на сигурността на системите. „Не на последно място, категорично трябва да се мисли за доброто взаимодействие и канали за връзка със службите за правоохрана и сигурност“, добави той.

Kато пример за добре работеща система за корпоративна сигурност, Анчев посочи LMSI. „Манхатан е най-сигурното място в Ню Йорк благодарение на Lower Manhattan Security Initiative – предложена инициатива преди 15 години от кметството към всички крупни бизнеси, с цел да обхваща камерите на външния периметър и да бъде включена към полицейския наблюдателен център чрез високотехнологична система свързана с полицията в града“, отбеляза той.

Събужда ли се призракът на тероризма в Европа? Ще пренареди ли регионалната перспектива на Близкия изток атаката на „Хамас“ срещу Израел? За още примери за това защо е важна корпоративната сигурност има във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Какъв е новият тероризъм и защо се свързва с политическия ислям?

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още