IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо най-добрата пенсионна система в света – нидерландската, предпочита българския модел

Многостълбовият пенсионен модел се доказа като успешен, посочи Евелина Милтенова, председател на БАДДПО

17:53 | 03.11.23 г.

Тристълбовата пенсионна система, която прилагаме у нас, е изключително модерна и актуална. Най-добрата пенсионна система – нидерландската – отива към варианта на нашия модел – на дефинирани вноски всеки месец. Това съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

Тя е на мнение, че трябва да се насърчава и развива многостълбовият пенсионен модел в държавите от Централна и Източна Европа. „Има предложения за мултифондов модел, които дават опция на хората да си променят портфейла в определен период от години“, обясни Милтенова и посочи, че е нужен колективен ангажимент за повишаването на адекватността на пенсионните плащания и насърчаване и развиване на многостълбовия пенсионен модел.

По думите ѝ това е общият извод на проведена конференция на Голямата европейска конфедерация на пенсионните асоциации, с фокус на Централна и Източна Европа.

Евелина Милтенова напомни, че държавните солидарни стълбове срещат проблеми заради демографските кризи в региона и в Европа. „Това е проблем, на който решение ще търсят държавите поотделно, но тристълбовият механизъм дава сигурност при такива проблеми“, обясни тя и посочи, че в България държавният стълб се субсидира над 50%.

Многостълбовият пенсионен модел, които е и у нас, освен държавен стълб има и втори задължителен и трети доброволен.

Председателят на БАДДПО потвърди, че съчетаването на допълнително доброволно и задължително осигуряване в българския модел, и автоматичното включване на младите към допълнителен пенсионен фонд при постъпването им на пазара на труда, е добър подход.

„Страни като Ирландия тепърва започват да прилагат метода на автоматичното включване за млади хора, които тепърва влизат на пазара на труда. Тези инвестиции са добра основа за бъдещето на всеки човек“, коментира тя.

Милтенова отбеляза, че индекс, който оценява пенсионните системи по света, е установил, че най-успешните модели са многостълбови. Като доказателство за предимствата на българския пенсионен модел тя посочи, че у нас още от 2021 г., благодарение на законова уредба, универсалните пенсионни фондове започнаха да изплащат втори пенсии.

Какви активи са натрупали за повече от 20 години българските частни пенсионни фондове? Защо много държави се връщат към дефинираните вноски за пенсия?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още