IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронната идентификация - ключ към дигиталните услуги

България официално нотифицира първата българска схема за електронна идентификация, каза Георги Димитров, "Евротръст Технолъджис"

22:35 | 20.12.23 г. 1

Електронната идентификация е ключов инструмент за отварянето на вратата към дигиталните услуги, електронното управление и електронния бизнес във всички сектори. Националната ни схема трябва да бъде свързана с „възлите“ на останалите държави членки, за да се постигне свързаност и достъп до услугите и институциите на други държави. 

Това коментира Георги Димитров, председател на съвета на директорите на "Евротръст Технолъджис", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

През изминаващата година България официално нотифицира първата българска схема за електронна идентификация, което е най-голямото постижение досега, като системата минава одит, проведен от институции на ЕС, който одобряват тази схема.

За възможността на българските граждани да имат достъп до услугите, предлагани от ЕС, трябва национална схема да бъде трансгранично интегрирана, каза гостът.

„За българският бизнес и физически лица се случи доста сериозна реформа, надстройка на съществуващия портал на държавата….така че всички услуги, които държавата предоставя, да бъдат достъпни от едно място“, каза гостът.

С новата европейска правна рамка EIDAS 2.0, която ще влезне в сила, идната година, всеки гражданин ще разполага в ръката си с европейски дигитален портфейл, който да може да има достъп до всички услуги – частни и държавни, обясни Димитров.

„Доста се насища пазарът откъм услуги достъпни изцяло онлайн. Ключовият елемент при тези услуги е електронната идентификация, тъй като без идентификация на крайния потребител – физическо или юридическо лице, това няма как да е възможно“, обясни Димитров.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
cyclop
преди 4 месеца
Електронната идентификация е ключов инструмент за вкарването в електронна кошара, за контрол на всеки човек на планетата какво и колко яде, къде и колко пътува, какво коментира, какво подкрепя и какво оспорва, дали е инжектиран с каквото трябва, и така нататък. Оставим ли да изградят този кошмарен свръх концлагер около нас, няма спасение. Биомасата - естествено -нищо не е разбрала. Политкомисарчетата тичат да оспорят престъпмисълта ми. Мислят, че за тях ще е по-добре в тоя ад. Тц, няма да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още