IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Минчева: На европейско ниво България трябва да знае накъде иска да се развива енергийно

С индустриална карта за това кои отрасли ще развиваме България ще се позиционира правилно на европейско ниво, посочи зам.-председателят на БСК

16:51 | 26.03.24 г.

Приоритет за страната ни трябва да е създаването на индустриална сделка, съпътстваща Зелената сделка. На европейско ниво България трябва да бъде позиционирана правилно – трябва да е наясно в каква енергийна посока иска да се развива, но това изисква политическа воля, която изглежда липсва. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Мария Минчева, зам.-председател на БСК.

„В България трябва да направим индустриална карта – кои отрасли ще развиваме, с какви суровини, как може да допринесат местният бизнес и местните суровини, така че да не изнасяме само части, а готови продукти, които да захранват Зелената сделка“, смята тя.

Според нея Зелената сделка трябва да се превърне в стратегия за растеж, а не в стратегия за задържане на растежа.

„Много са тревожни сигналите в икономическо отношение, че ЕС изостава спрямо своите основни конкуренти, заради това че регулациите се движат с много по-голяма скорост, отколкото подобренията на условията на правене на бизнес“, отбеляза Минчева.

Тя смята, че регулациите трябва да бъдат „по-лесни и разбираеми“, за да бъдат спазвани. „Особено за малките компании трябва да има ясни правила, които те да следват, но в България често подобни теми не се повдигат по политически причини, а когато се вземе решение в тази насока, то често е непопулярно“, констатира зам.-председателят на БСК.

Мария Минчева посочи, че на европейско ниво социалните политики са на фокус, но в основна тема трябва да се превърне конкурентоспособността на бизнеса в ЕС.

Според нея много сериозно внимание трябва да се обърне и на липсата на хора на пазара на труда, и на хора с правилните умения. „Трябва да има много по-добра синергия на национално ниво между отделните министерства, които са свързани с ученето, защото много разпокъсано гледаме на този процес и следваме бюджетите, а не следваме пазара на труда“, препоръча Минчева.

Тя се надява зелената трансформация у нас да се случи с хора и нови технологии. „Ние трябва да работим в тази посока, а на европейско ниво нашите представители трябва да създават условията това да се случва“, настоява представителят на бизнес организацията.

Минчева очаква несъстоялата се засега ротация на правителството да доведе до нестабилност за бизнес средата в България. По думите ѝ евентуално влизане в пореден цикъл на несигурност и избори ще я влоши, тъй като страната се нуждае от стабилност и реформи.

„Това създава и риск за забавяне на европейската интеграция на България, като е възможно отдалечение от еврозоната и сухопътния Шенген заради липсата на редовен кабинет“, предупреди тя.

Какво предстои за Европа през следващия политически цикъл? Ще се забави ли зеленият преход заради геополитическите кризи? Как може да се запази капацитетът на българските компании?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още