IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Табаков: Агенцията за инвестиции се нуждае от повече права

Бизнес средата е решаваща за инвестициите в страната, заяви председателят на Българския икономически форум

14:56 | 24.10.13 г.
Г. Табаков: Агенцията за инвестиции се нуждае от повече права

Инвестициите в страната зависят от  цялата бизнес и правна среда. Не може да търсиш чужди инвеститори само с ниските данъчни ставки, защото такива има в целия регион, каза  Георги Табаков, председател на Българския икономически форум, цитиран от БТА.

Според Табаков Българската агенция за инвестиции се нуждае от повече права, финансиране и административен капацитет, за да  може наистина да привлича инвеститори.

Решението на Народното събрание от тази седмица за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци е лош знак към инвеститорите, които не познават страната, допълни Табаков.

Мораториумът е излишен и е проява на "лош  популизъм" - и сега чужденците нямат проблем да си купуват земя, като те просто регистрират българска фирма, посочи той. „Това е тотална икономическа глупост - никой няма да си купи 200 хиляди декара, да си ги метне на гръб и да си тръгне с тях. Подобни доводи са от 19 век“, подчерта Табаков.

Той каза още, темите на българската икономика не са земята и работните места, а това как да отворим нови бизнеси, които пък ще създадат нови работни места. Бизнесът няма да бъде спасен от временни  работни места, а от насърчаване на малките фирми, заяви Табаков.

На предстоящия Български икономически форум, който ще се проведе на 14 – 15 ноември в София, ще се дискутират темите за инвестиционния интерес към България и усвояването на европейските фондове в периода 2014-2020 година.

Вижте подробности за предстоящата дискусия в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още