IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Етичното хакерство може да бъде полезно със знанията си

Никой компютърен специалист не пише на кирилица и не работи с Windows, а Кристиян Бойков работи само с Linux, коментират работодатели и адвокати на обвиняемия

10:49 | 18.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работодателят: Той е перфектната жертва

След обвинението, че Кристиян Бойков е замесен в теча на информация от НАП, мениджърът на компанията по киберсигурност, в която работи обвиняемият, Георги Янков категорично заяви по bTV, че неговият експерт е набеден и е перфектната жертва.

Той обясни, че Кристиян е изключителен професионалист, на който може да разчита. По думите му момчето е добре познато на ГДБОП, тъй като са работили заедно и са били на конференции по куберсигурност.

Янков подчерта, че по време на задържането си Кристиян е бил изненадан, а самата операция е продължила около 5-6 часа. Според него е много странно, че за по-малко от 24 часа след разпространението на информацията за теча на данни са събрани нужните доказателства и се е извършил арест. Работодателят е категоричен, че компанията остава твърдо зад гърба на Кристиян.

Адвокатът на Кристиян Бойков Любен Казанлиев също коментира атаката срещу НАП, като заяви, че е било абсурдно да има обвинение от четири реда и то да бъде повдигнато за по-малко от 24 часа след установяването и. Той поясни, че по време на задържането на Кристиян не е имало нищо нередно, но след това ситуацията се е развила по абсолютно порочен начин.

Казанлиев също споделя мнението на работодателя, че е намерен най-удобният извършител на атаката. Той разясни още, че никой компютърен специалист не пише на кирилица и не работи с Windows. Кристиян работил само с Linux.

Той изтъкна още, че никъде не казвало, че машината, от която е извършена атаката, се казва "Крис". Адвокатът е убеден, че трябва да се свалят обвиненията на Кристиян.

Другият защитник на обвиняемия, адвокат Георги Стефанов, каза, че Кристиян му е казал, че са го натопили. Той също е на мнение, че самото обвинение обективно е негодно. Стефанов обясни още, че цяла нощ са се опитвали да накарат Кристиян да си признае, че е извършител на престъплението, като са му казали, че ако не го направи, за него ще има сериозни последствия.

Момчето отговаряло, че няма как да признае нещо, което не е извършил. По думите на защитника разпитите дори били без присъствието на адвокат. Адвокат Стефанов допълни, че на Кристиян му е обещавано, че ако си признае, ще бъде незабавно освободен.

Investor.bg припомня, че вчера Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на 20-годищния хакер. Стана ясно, че мъжът е пробил и сайта на Министерството на образованието и науката преди две години. Комисар Явор Колев потвърди, че е задържан "бял" хакер за теча на данни в НАП. Според бившия главен секретар на МВР проф. Николай Радулов вътрешен човек е подпомагал атаката. В Министерския съвет премиерът Бойко Борисов пък подчерта, че имаме "уникални вълшебници" в IT сферата и заяви, че иска хакерите да работят за държавата.

Разговорите вижте във видео материалите!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още