IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът на израелските туристи към България се увеличава

Румъния е генерирала най-много туристи на българския пазар през 2016 г. - близо 1,1 милиона

21:35 | 14.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Интересът на израелските туристи към България се увеличава заради предлагания разнообразен туристически продукт. Това е посочила посланикът на Държавата Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан при среща с министъра на туризма Николина Ангелкова, съобщават от ведомството.

Сред най-търсените от израелците услуги са комбинираните пакети, включващи балнео- и СПА процедури, както и планинският и културният туризъм наред с традиционно предпочитаните морски и ски ваканции.

Ангелкова информира, че през 2016 г. туристическите посещения от Израел в България са се увеличили с близо 19% спрямо 2015 г., като по данни на НСИ през миналата година са реализирани над 183 хил. визити.

Само за първите четири месеца на 2017 г. националната статистика отчита около 43 хил. визити на граждани на Израел в България, което е ръст от близо 37% спрямо същия период на 2016 г. 

Обсъдени са били възможностите за развитие на съвместни инициативи за насърчаване на взаимния туристопоток и продължение на инициативата на израелското посолство „Мислиш си, че познаваш България?!“. Тя стартира през лятото на 2015 г. и разкри непознати страни от красотата, културата и традициите на страната ни. Към проекта тогава се присъединиха и посолствата на Полша и Хърватия.

През 2016 г. Румъния е страната, генерирала най-много туристи на българския пазар – близо 1,1 млн. посещения по данни на НСИ, с което се отчита над 11% ръст спрямо 2015 г. Това е отчела министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с посланика на Румъния в България Н.Пр. Йон Гъля, допълват от пресцентъра на Министерството.

Тя допълни, че за периода януари-април 2017 г., според НСИ за посещенията на чуждестранни туристи в България, са реализирани близо 222 хил. визити от северната ни съседка, което засега й отрежда второ място в класацията и около 17% ръст спрямо миналата година.

Регистриран е ръст от 27% на българските пътувания в Румъния, които през 2016 г. са били над 400 хиляди.

Ангелкова и Н. Пр. Йон Гъля се обединиха около становището, че двете страни могат много успешно да предлагат общ туристически продукт за потребителите от далечните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още