IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри законови промени за търговията с емисии

Депутатите гласуваха за Модернизационния фонд, в който ще постъпват приходите от 2% от общото количество квоти в ЕС, където страната ни има запазен дял от 5,84%

13:07 | 05.02.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: ТЕЦ Марица Изток 2</em></p>

Снимка: ТЕЦ Марица Изток 2

С промени в Закона за ограничаване изменението на климата се въвежда новият модел за начина за функциониране на Европейската схема за търговия с емисии в България. Това е във връзка с увеличаване на линейния коефициент за намаление на общото количество квоти в Европейския съюз.

Народното събрание одобри измененията в законопроекта, внесен от Министерския съвет, на първо четене без дебат в пленарна зала. Те бяха приети със 103 гласа „за“, без „против“ и с 23 „въздържали се“, съобщи Агенция „Фокус“.

Със законопроекта се въвежда новосъздаденият Модернизационен фонд, в който постъпват приходите от 2% от общото количество квоти в Европейския съюз и в който България има запазен дял от 5,84 % от средствата.

Investor.bg припомня, че индустриалните предприятия в България, чиято конкурентоспособност е изложена на риск поради влиянието на квотите за въглеродни емисии върху крайната цена на електрическата енергия, биха могли да получат помощ под формата на компенсиране на непреките разходи от СО2.

Опцията е предвидена в eвропейска директива, която сега се въвежда в българското законодателство с промени в Закона за ограничаване изменението на климата. Сумите за компенсация могат да се изчисляват по специална методика, като директивата предвижда те да бъдат до 25% от постъпленията от продажба на квоти.

Разработването на механизъм за компенсиране и определяне на администратор за помощта са следващи стъпки от процедурата, като тя ще бъде съобразена изцяло с правилата за държавните помощи.

Реформата на ЕС, която засяга схемата за търговия на въглеродни емисии (ETS), преразглежда правилата за безплатните емисии СО2 за европейските предприятия. Отраслите, които са най-застрашени от преместване на производството извън ЕС, обаче ще се ползват с изцяло безплатно предоставяне на емисиите. Общо те ще бъдат 30% от всички емисии, но след 2026 година ще започне постепенно премахване на безплатните квоти. Изключение ще бъдат компаниите от сектора на централизираното топлоснабдяване.

Схемата на ЕС за търговия с емисии определя максимален размер на емисиите на CO2, които могат да бъдат отделяни от тежката промишленост и електроцентралите. Общият обем на допустимите емисии се разпределя между дружествата под формата на разрешителни, които могат да се търгуват.

Според промените ще има намаляване на количествата емисии с до 2,2% годишно. Количеството квоти, които се заделят в резерва за стабилност на пазара временно ще бъде удвоено до края на 2023 година. Тогава ще започне да функционира нов механизъм за ограничаване на срока на валидност на квотите в резерва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още