IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата ос Русия-Китай: Бъдещият световен ред зависи от няколко въпроса

Поради липса на алтернативи Москва се ориентира към Пекин. А Си иска да използва това, за да разшири властта си, но без да разваля отношенията си със Запада

08:43 | 16.09.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Путин спешно се нуждае от подкрепата на Си. Снимка: Bloomberg LP
Путин спешно се нуждае от подкрепата на Си. Снимка: Bloomberg LP

Много западни експерти по сигурността виждат в проблемите на Путин в Украйна може би най-доброто предупреждение към Китай да не напада Тайван - островната държава край южното крайбрежие на Китай, за която Пекин претендира, че е част от неговата територия.

В същото време щабът на НАТО в Брюксел следи отблизо как китайското ръководство възприема руската пропаганда - независимо дали става дума за необосновани теории за американски лаборатории за биологично оръжие в Украйна или за мита за обкръжаването на Русия от страна на НАТО.

"Автокрация срещу демокрация"

В новата си концепция за сигурност НАТО посочва „нарастващото стратегическо партньорство между Китайската народна република и Руската федерация" и предупреждава, че Китай „се стреми да контролира ключови технологични и промишлени сектори, критична инфраструктура и стратегически материали и вериги за доставки“. 

Първоначалната гледна точка на САЩ, че светът е изправен пред нов системен конфликт, сега се налага и в Европа. Само ден преди срещата на върха в Самарканд Урсула фон дер Лайен излеза на трибуната на Европейския парламент в Страсбург.

Под погледа на украинската първа дама Олена Зеленска и облечена в синьо-жълтите национални цветове на Украйна, ръководителката на ЕК осъди руската агресия като война срещу цяла Европа, „срещу нашите ценности" и „срещу нашето бъдеще". Става дума за „автокрация срещу демокрация", подчертава Фон дер Лайен. Тя умишлено възприе подбора на думи на президента на САЩ Джо Байдън.

За разлика от американците европейците не заплашват открито Китай със санкции, но дават да се разбере, че не е изключено да се стигне до прекъсване на икономическите отношения с Народната република. „Ясно е, че руското нахлуване в Украйна е решаващ момент не само за нашия континент, но и за отношенията ни с останалия свят", заяви Фон дер Лайен.

Германското правителство гледа на ситуацията по същия начин: то очаква всеки отговорен член на международната общност да осъди руската агресивна война срещу Украйна като грубо нарушение на международното право - и да не подкопава санкциите срещу Русия, пояснява Министерството на външните работи.

Европейците вече не искат да разчитат на дългогодишната доктрина за „промяна чрез търговия" (Wandel durch Handel) и на ефекта на взаимните зависимости, който предотвратява конфликти. Близките икономически връзки с Европа не възпряха Путин. Това е урокът от войната в Украйна. Защо да е по-различно при Си?

Сега Европа иска да стане по-независима, „стратегически суверенна" на жаргона на Комисията. Това се отнася за доставките на ваксини и защитни облекла за предстоящите пандемични вълни, за производството на полупроводници. И най-вече за критичните суровини.

В речта си в Страсбург Фон дер Лайен обяви, че иска да изгради стратегически резерви от суровини. „Независимо дали става дума за персонализирани чипове за виртуална реалност или за клетки за съхранение на слънчеви панели, достъпът до суровини е от решаващо значение за успеха на трансформацията ни към устойчива и цифрова икономика", заяви германката.

„Литият и редкоземните метали скоро ще бъдат по-важни от петрола и газа", подчерта тя. Засега обаче Китай доминира на пазара. Почти 90% от редкоземните елементи и 60% от лития се преработват в народната република. 

Колония и колониален господар

Страничният ефект от тази стратегия на ЕС е, че разделението на света на търговски и властови блокове се затвърждава още повече. Скрепващото звено в тези блокове е в най-добрия случай общият мироглед - демокрацията и върховенството на закона в случая на Запада.

Или пък е достатъчно да има обща неприязън към другия. В случая с оста между Путин и Си ролите са ясно разпределени: Путин се нуждае от Си в политическо, икономическо и военно отношение. Обратното не е вярно.

Икономическият упадък на Русия беше очевиден още преди войната в Украйна: намаляваща работна сила, корумпирана администрация и бизнес общност, която често се интересува повече от получаването на държавни поръчки, отколкото от иновации и задоволяване на нуждите на клиентите. Западните санкции ще ускорят този упадък, независимо от изхода на войната в Украйна.

В крайна сметка отношенията на Русия с Китай могат да наподобяват тези на бивша колония с бивш колониален господар: като доставчик на евтини суровини и пазар за продажби, но никога като партньор на равна нога. И когато Путин заговори на Си в Самарканд в четвъртък, руският президент изглеждаше повече от смирен: „Оценяваме балансираното отношение на нашите приятели от Китай във връзка с кризата в Украйна и разбираме вашия въпрос, вашата загриженост“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: petyob Tpoль тупой,кагда бомбардираш агресор, убиец и изнасилвач, как Сербия, точна так назьiвается - гуманитарная интервенция. Сейчас понял??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
petyob
преди 1 година
щом на бомбардировки(с обеднен уран) казваме "хуманитарни интервенции" предлагам Хитлер за нобелова награда за мир !!! (посмъртно)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 12
yerdna
преди 1 година
Две огромни, но пропаднали, мизерни държави пробват да се крепят една друга, като през цялото време се гледат недоверчиво. Трагикомедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
*** = У.шан.Ка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаЕвтина Ушанке. Тези ги разправяй на 20 годишните. Евтина *** = евтина пропаганда :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Zlato Тупой тpoль, если не знаеш, Россия нападнала Украйна в 2014. Да вземе територии и да возстановить Советский Союз. И да наложи на народ новая власт, убивает и гонить всех кто против, как прежде било. И да - прилика на Сербия - она тоже сделала токого и получила заслужено. Как и мьi получим заслужено с Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
Оф, айде да минават изборите и да се махат ботовете на Костя Копейкин като Zlato. Всеки път едно и също - наближат изборите и се появяват платените му балъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
Аз първи казах, че Русия ще стане провинция на Китай. Искам да го помните! Руснаците след ислям, ще стават будисти. Това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 12
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoЯвно затова и купуват евтините севернокорейски бомби. Неточни, но изсипани в достатъчно количество ефективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още