IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исковете срещу Булгартабак в САЩ заради неплатени такси са за $2 млн.

15:20 | 03.11.04 г.
Автор - снимка
Създател
Исковете срещу Булгартабак в САЩ заради неплатени такси са за $2 млн.
Общо 2 095 278,56 долара е сумата по главниците на заведените искове срещу Булгартабак холдинг в САЩ. В най-неблагоприятния случай на осъдителни решения по всички неприключени към момента съдебни дела общата сума може да достигне до размер на 8 381 112 долара (главници плюс дължимите глоби), съобщиха от холдинга.

Количествата изнесени цигари в САЩ и сумите, за които се водят дела не са големи, но световните фирми – производители са изключително предпазливи и чувствителни, когато става дума за съдебни дела, уточняват от Булгартабак.

Експортът на тютюневи изделия от дъщерните дружества на Булгартабак с направление САЩ датира от 1998 г., като всички доставки са извършвани на база условия FCA – фабрика - производител. Това означава, че всички тютюневи изделия са продавани франко склада на производителя в България и всички задължения по вноса и търговията на територията на САЩ са били договорни задължения и е следвало да бъдат изпълнявани от търговците, които са купували от холдинга. Това включва и таксите, които трябва да се плащат за търговията с тютюневи изделия в определени щати в САЩ. т.е. фактическото транспортиране и въвеждане на продуктите на територията на САЩ е осъществявано от фирмите – контрагенти.

В периода 1998 – 2004 год., на база сключени договори между Булгартабак и международни търговски фирми са изпълнявани доставки и са били реализирани тютюневи изделия в САЩ от около 600 тона (около 60 контейнера за целия период).

На 23 ноември 1998 год. в САЩ между определени щати от една страна и производители на тютюневи изделия, от друга е подписан Master Settlement Agreement с цел да се решат/възстановят загубите, свързани със съдебни дела, касаещи тютюневите изделия. По силата на това Споразумение при продажбата на тютюневи изделия на територията на съответните щати, страни по цитираното споразумение, следва да бъдат внасяни определени суми в национален ескроу (доверителен) фонд, създаден в защита на интересите на общественото здравеопазване.

Някои от търговските фирми, вносители на тютюневите изделия не са депозирали дължимите суми в доверителния фонд. Поради факта, че съдебните власти в САЩ не винаги имат информация за търговските фирми – доставчици, те обикновено насочват исковете към фирмата – производител. В резултат на това срещу „Булгартабак – холдинг” АД и негови дъщерни дружества са заведени следните съдебни дела:

1.щата Мисури – делото е прекратено спрямо БТХ (спечелено)
2.щата Кентъки – има осъдително решение спрямо БТХ за 622 502.48 долара. По това дело „Булгартабак – Холдинг” АД е осъден задочно, без да е имало негови представители или изразена позиция по делото.
3.щатовете Илинойс, Охайо, Луизиана, Тенеси, Вирджиния и Аризона. В тези щати съдебните дела не са приключени.
4.Заведено е дело от щата Аризона срещу Хасково БТ

На заседание на Управителния съвет на холдинга, проведено от 26.10.2004 г., е взето решение да бъдат проучени възможностите за общо уреждане на тези взаимоотношение със САЩ. По всички дела Булгартабак е ангажирал адвокати, които да представляват позицията на холдинга. Всички посочени по-горе аргументи са изтъкнати в хода на делата, добавят от Булгартабак.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още