IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН регистрира първите три договорни фонда в България

Тяхната поява стана възможна след последните промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа през май тази година

16:00 | 17.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
КФН регистрира първите три договорни фонда в България

Комисията за финансов надзор (КФН) днес издаде разрешение за организиране и управление на три договорни фонда - "ДСК Стандарт", "Сентинел Принсипал" и "Ти Би Ай Динамик".

Фондове от този тип стартират за пръв път в България. Тяхната поява стана възможна след последните промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа през май т.г. Трите фонда са с различен рисков профил и представят и трите възможни типа: консервативен, балансиран и високорисков.

Договорният фонд е обособено имущество с цел колективно инвестиране в ценни книжа на парични средства, набрани чрез публично предлагане на дялове, което се осъществява на принципа на разпределение на риска, от управляващо дружество. При осъществяването на действията по управлението на договорния фонд управляващото дружество действа от свое име, като посочва, че действа за сметка на договорния фонд.

Договорният фонд е задължен постоянно да продава и изкупува обратно своите дялове.

Договорен фонд "ДСК Стандарт" е от консервативен тип, като ще инвестира главно в дългови ценни книжа и инструменти. Делът на ДЦК и банковите влогове ще бъде до 95 на сто от портфейла на фонда, делът на ипотечните облигации - до 40 на сто, делът на общинските облигации - до 20 на сто, а делът на корпоративните облигации - до 20 на сто от активите на фонда. Фондът се организира и управлява от УД "ДСК Управление на активи" АД.

Договорен фонд "Сентинел - Принсипал" е от балансиран тип, като ще инвестира главно в български и чуждестранни акции, корпоративни облигации и ипотечни облигации, които се търгуват на регулираните пазари. Делът на акциите е до 50 на сто от активите, делът на корпоративните облигации е до 30%, а делът на ипотечните облигации е до 30% от активите на фонда. Фондът се организира и управлява от УД "Сентинел Асет Мениджмънт" АД, в което с равни дялове съакционери са Валентин Карабашев и ИП "Еврофинанс".

"Ти Би Ай Динамик" ще следва агресивна инвестиционна политика и има за цел да осигури на инвеститорите значително нарастване на стойността на инвестициите им чрез реализиране на висока доходност, основана предимно на капиталови печалби, при умерено до високо ниво на риск. Фондът инвестира предимно в акции, търгувани на регулираните пазари в страната и чужбина. Фондът се организира и управлява от "Ти Би Ай Асет Мениджмънт" ЕАД.

Появяването на тези нови схеми за колективно инвестиране на българския капиталов пазар ще даде възможност от една страна на широк кръг лица да диверсифицират свободните си средства, а от друга договорните фондове ще акумулират средства, необходими за развитието на капиталовия пазар.

Новият тип фондове са удобни за инвестиране както за индивидуални инвеститори, така и за корпоративни и институционални инвеститори. В страните с развити капиталови пазари така наречените взаимни фондовее (Mutual funds), които са еквивалент на въпросните договорни фондове, са много популярна форма на спестяване.

Предимствата на новия тип фондове са, че средствата се управляват от професионални портфолио мениджъри, инвестицията се диверсифицира в различни финансови активи, постига се икономия от мащаба и по-висока ликвидност.

Досегашната практика у нас показва, че инвестиционните дружества от отворен тип реализират по-висока доходност от банковите депозити.

Свързани компании:

ДФ Ти Би Ай Динамик(5TBB)

ДФ ЕФ Принсипал(SPKA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още