IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на регистрираните договорни фондове бързо ще се увеличи

До Министерството на финансите е изпратено предложение за приравняване на данъчното третиране на договорните фондове с инвестиционните дружества от отворен тип

16:32 | 18.08.05 г.
Броят на регистрираните договорни фондове бързо ще се увеличи

“Ако в Банка ДСК влезе клиент, които иска да вложи 1 000 лв., аз лично бих му препоръчал договорния фонд “ДСК Стандарт” вместо депозит”, заяви на пресконференция днес Петко Кръстев от управляващо дружество "ДСК Управление на активи" АД в отговор на журналистически въпрос.

По повод лицензирането на първите три български договорни фонда - “ДСК Стандарт”, “Сентинел – Принсипал” и “Ти Би Ай Динамик” днес бе проведена специална пресконференция.

Валентин Карабашев от УД "Сентинел Асет Мениджмънт" АД прогнозира сравнително бърз залез на съществуващите в момента инвестиционни дружества от отворен тип, поне доколкото желанието за регистриране на нови такива дружества ще намалее. Предимствата на договорните фондове пред инвестиционните дружества от отворен тип са, че договорният фонд няма разходи за заплати на ръководство, няма директор за връзка с инвеститорите, не свиква общо събрание на акционерите, собствеността в договорните фондове е под формата на дялове, които са делими, за разлика от акциите при инвестиционните дружества от отворен тип.

При договорните фондове не е нужно капиталът от половин милион лева да се внася при учредяване, което предшества получаването на разрешение от Комисията за финансов надзор при инвестиционните дружества. При договорните фондове минималният капитал от 500 хил. лв. се набира до 1 година след регистрацията от Комисията за финансов надзор, което е съществено улеснение спрямо инвестиционните дружества от отворен тип.

“Все още не е решен проблемът с данъчното третиране на договорните фондове, защото обратното изкупуване на договорните фондове не е приравнено към обратното изкупуване на инвестиционните дружества от отворен тип”, уточни Петко Кръстев.

“Преди месец и половина получихме писмо от Министерството на финансите за съгласуване на данъчната политика спрямо поднадзорните лица и изпратихме на министър Велчев предложение за приравняване на данъчното третиране на договорните фондове с инвестиционните дружества от отворен тип. В най-скоро време ще изпратим писмото на новия министър на финансите”, каза Апостол Апостолов.

Всички представители на управляващи дружества заявиха, че ще направят и други договорни фондове, освен регистрираните вчера.

Според Стоян Тошев от "Ти Би Ай Асет Мениджмънт" следващите договорни фондове могат да бъдат с фокус върху български активи. На следващ етап вероятно управляващите дружества ще погледнат към региона и евентуално чужбина.

Фондът "ДСК Стандарт", управляван от УД "ДСК Управление на активи" АД, е с консервативен профил – в български ДЦК и банкови депозити ще бъдат вложени до 95% от активите на фонда, в български банкови ипотечни облигации ще бъдат вложени до 40% от активите на фонда и в корпоративни облигации на български емитенти - до 20% от активите.

Договорният фонд “Сентинел – Принсипал” ще бъде с балансиран рисков профил – делът на акциите ще бъде до 50% от активите, делът на корпоративните облигации - до 30% и делът на корпоративните облигации - също до 30%. Валентин Карабашев от Сентинел Асет Мениджмънт АД обяви, че активи на Сентинел – Принсипал ще бъдат инвестирани и в книжа на чужди емитенти, с което ще се преодолеят част от недостатъците на българския пазар – например ликвидността.

Договорният фонд “Ти Би Ай Динамик” на УД "Ти Би Ай Асет Мениджмънт" ще бъде с рисков профил – до 90% от активите му ще бъдат инвестирани в български акции, приети на регулиран пазар за търговия на ценни книжа. Акции, приети за търговия на международно признати регулирани пазари – до 50% от активите на фонда. Акции или дялове издадени от други инвестиционни дружества или фондове – до 30%. Български ДЦК – до 50%. Ипотечни облигации, издадени от български банки – до 50%. Корпоративни облигации, издадени от български емитенти – до 50% от активите. Български общински облигации – до 50% от активите. Чуждестранни дългови ценни книжа, търгувани на международни признати регулирани пазари – до 30% от активите на фонда. Ценни книжа, за които съществува задължение съгласно закона или условията на емисията да бъдат регистрирани за търговия на регулиран пазар в срок, не по-дълъг от една година от издаването им – до 10% от активите на фонда. Безсрочни и със срок до 12 месеца банкови влогове – до 50% от активите на фонда.

“Хората все повече имат възможност да отделят средства за инвестиции в такива дружества”, каза председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов.

На пресконференцията бе съобщено, че има още три сериозни проекта за договорен фонд, които предстои да бъдат разгледани от Комисията за финансов надзор.

Свързани компании:

ДФ Ти Би Ай Динамик(5TBB)

ДФ ЕФ Принсипал(SPKA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още