IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балканкар Заря наруши облигационните условия, увеличава капитала

Увеличението трябва да стане с парични средства в размер не по-малко от 1 млн. лева

10:50 | 14.04.09 г.
Балканкар Заря наруши облигационните условия, увеличава капитала

Общото събрание на облигационерите на Балканкар-Заря АД-Павликени е решило дружеството да поеме задължение в срок до 30 юни да свика Общо събрание на акционерите, на което да се гласува решение за увеличение на основния капитал на Балканкар Заря, става ясно от съобщение на БФБ-София.

Увеличението трябва да стане с парични средства в размер не по-малко от 1 млн. лв.

Банката-довереник на облигационерите ще следи за изпълнението на допълнителните изисквания, поставени към емитента, и, при установяване на неизпълнение на което и да е от тях, ще предприеме действия за свикване в разумно кратък срок на ново ОСА на облигационерите с цел информирането им и вземане на решения в тази връзка, се казва още в съобщението.

Балканкар Заря има облигационна емисия на стойност 5,5 млн. евро, чийто падеж е 22 юни 2012 г. Облигациите бяха емитирани през 2007 г. с цел закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване и обновяване на съществуващите дълготрайни материални активи, придобиване на компании в същия сектор или свързани сектори и рефинансиране на съществуващи задължения.

Условията на облигационната емисия включват спазване на финансови съотношения в определени граници, едно от които е отношението на всички привлечени средства, краткосрочни и дългосрочни, към сумата на актива съгласно счетоводния неконсолидиран баланс към края на 2008 година да не надвишава 0,8. Към края на 2008 година това съотношение възлиза на 0,94. Именно увеличение на основния капитал чрез набиране на допълнително средства ще подобри съотношението привлечени средства/активи.

Според друго изискване на емисията облигации съотношението краткосрочни активи/краткосрочни пасиви не трябва да е по-малко от 1,5 за 2008 година. Този показател е спазен от Балканкар Заря, като към края на миналата година неконсолидираната му стойност е 2,82.

Третият показател, който дружеството трябва да спази, също е нарушен. Става въпрос за съотношението „Покритие на разходите за лихви“. То се изчислява, като към печалбата от обичайната дейност (преди данъци, извънредни приходи и разходи и печалба/загуба от асоциирани и съвместни предприятия) се добавят нетните разходи за лихви (разходите за лихви, намалени с приходите от лихви) и получената стойност се раздели на нетните разходи за лихви.

През 2008 година Балканкар Заря реализира неконсолидирана загуба от обичайна дейност преди лихви, което автоматично нарушава горното изискване.

Плащанията на лихвените купони (7,25% фиксирана лихва на годишна база) по облигационната емисия на компанията стават на всеки шест месеца, като дължимата лихва за второто шестмесечие на миналата година бе 199,375 евро, изцяло платена от Балканкар Заря.

Миналата седмица Балканкар Заря АД съобщи, че поради наличие на трудности при провеждане на редовните тримесечни инвентаризационни процедури е невъзможно дружеството да състави тримесечен финансов отчет за първо тримесечие на 2009 г. към 10 април 2009 г.

Според съобщението Балканкар Заря ще представи в срок до 30 април отчета за първо тримесечие за изпълнение на условията по облигационния заем.

Плащането на главницата от 5,5 млн. евро по облигационната емисия е предвидено да се извърши на 6 вноски, като първата е в размер на 916,85 евро, платима на 22 декември тази година.

Балканкар Заря обяви, че очаква 30% ръст на продажбите на неконсолидирана база за тази година. Прогнозната рентабилност на печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за 2009 г. е около 19% спрямо 8,4% през 2008 г.

До момента няма сделки с книжата на дружеството.

Свързани компании:

Балканкар-Заря АД облигации(4BUA)

Балканкар-Заря АД(BZR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още